Hvordan sætter du medier på litteraturlisten?
Har du allerede læst Sådan laver du en litteraturliste, så er du nu klar til at komme i gang. Denne artikel handler om, hvordan du rent praktisk sætter billeder, film og filmklip, f.eks. en YouTube-video, på din litteraturliste. I artiklen her finder du eksempler på, hvordan du skriver oplysningerne om de forskellige medietyper, du har benyttet, ind på litteraturlisten.
Har du brug for flere eksempler, kan du finde dem hos APA, som er den standard for referencer, eksemplerne her bygger på.
Sådan sætter du billeder på din litteraturliste
Hvis du bruger illustrationer i dit projekt, kan du henvise til dem på følgende måde: ved selve billedet i teksten laver du en kildehenvisning, der igen viser hen til litteraturlisten.
Følgende elementer indgår i opbygningen af kildehenvisninger til billeder og fotografier:
Maler/fotograf (år). Titel. Kilde (f.eks. museum, udstilling, i en bog, tidsskrift eller hjemmeside. Ved de tre sidste bruges elementerne fra hhv.: uddrag fra bog, tidsskriftsartikel og dele af hjemmesider).
Evt. note.
NB! Bemærk, at det er titlen på det materiale, hvor du har fundet billedet, der skal i kursiv.
Eksempel
Sowa, Michael (1999). Arken. I: Sowa, Michael, Sowa’s ark (s. 7). Højbjerg: Hovedland.
Billede.
Tribunsky, Victor (2012). caesarea-israel-1. I: Fabulous Caesarea, Israel, Victor Travel Blog. Lokaliseret den 24. marts 2020 på: www.victortravelblog.com/2012/10/22/fabulous-caesarea-israel
Fotografi.
Sådan sætter du en film på din litteraturliste
Film registreres næsten på samme måde som en bog. Husk at skrive, hvilket medium der er benyttet, om det f.eks. er VHS, dvd eller en app, du har benyttet.
Følgende elementer indgår i opbygningen af kildehenvisninger til film:
Instruktør (Instruktør) & evt. producer (Producer). (år). Titel [Medium]. Hjemsted for filmselskab: filmselskab.
NB! Bemærk, at titlen på filmen er i kursiv.
Eksempel
Ardolino, Emile (Instruktør). (1998). Dirty Dancing [VHS]. USA: Vestron Pictures.
Sådan sætter du et filmklip på din litteraturliste
Filmklip på nettet registreres næsten på samme måde som en hjemmeside. Som altid gælder princippet om, at din vejleder og censor skal have mulighed for at se det samme, som du har set. Nogle gange uploader folk andres filmklip. Det er ikke altid lige lovligt, men til gengæld er det fuldt tilladt at henvise til dem. Forfatteren bliver i sådan et tilfælde den person, der har uploadet klippet.
Følgende elementer indgår i opbygningen af kildehenvisninger til filmklip:
Forfatter (år/seneste opdatering). Titel: undertitel [Medium]. Lokaliseret d. [besøgsdato] på: URL
NB! Bemærk, at titlen på filmklippet er i kursiv.
Eksempel
stereoraadio (2006, 26. juli). Finnish guy teaches how to disco [Video]. Lokaliseret d. 24. marts 2020 på: www.youtube.com/watch?v=ZJj6d5QSYaE&feature=related
Find oversigten over de andre eksempler her: Lav en litteraturliste – med eksempler
Læs mere om at skrive et projekt!
I bogen Sådan skriver du projekt – for stx, hf, hhx og htx kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.