“Fordi jeg gerne vil…” – sådan sælger du (ikke) dig selv i en legatansøgning

"Fordi jeg gerne vil..." - sådan sælger du (ikke) dig selv i en legatansøgning

Hvad skal du skrive i din legatansøgning?

I din legatansøgning skal du argumentere for, at det netop er dig fremfor alle andre ansøgere, der skal tildeles legatet. Det er ikke nok at skrive “fordi jeg gerne vil”, eller “fordi jeg skal belønnes for mine høje karakterer”.

I din legatansøgning skal du trække alle de tunge skyts frem og bruge argumenter, der kan overbevise fonden om, at du skal have legatet. Argumentationen falder i to dele: i den ene del redegør du for, hvordan du opfylder fundatsen, og i den anden del argumenterer du for vigtigheden af din ansøgning og for, hvorfor det er dig, der skal tildeles et legat.

Hvordan opfylder du kravene til legatet?

I fundatsen kan du se de kriterier, du skal opfylde for at komme i betragtning til legatet. Husk derfor for at nævne, hvordan du opfylder fundatsen. Kommer du f.eks. fra den egn, som legatet betænker, har du det rigtige slægtsnavn, den rigtige alder, uddannelse, religion eller ægteskabelige status, eller falder dit handicap ind under fundatsen? I praksis kommer du nemmest omkring dette ved at omskrive og indsætte en eller to centrale formuleringer fra fundatsen.

Er legatet for unge under uddannelse med relation til Thy, så skriver du: “Jeg flyttede i 2018 fra Thisted til Aarhus for at studere biologi. Født og opvokset i området og med forældre, der stadig bor i byen, er jeg dog hjemme, så ofte det kan lade sig gøre og påtænker også at vende tilbage efter endt uddannelse.” Et legat, der uddeler midler til studerende, som ønsker at styrke relationerne mellem to lande, vil gerne høre om, hvordan netop dit ophold kan gøre dette.

Brug de rigtige argumenter i din legatansøgning

I den anden del af argumentationen, hvor du skal argumentere for, at det netop er dig, der skal modtage legatet, skal du forklare, hvorfor du er den helt rette til at komme i betragtning til et legat. Dine argumenter kan være personlige, faglige eller økonomiske, alt efter hvad der kan være relevant i ansøgningen. Vær ikke bange for at prale eller trække dine mest fordelagtige sider frem – det er netop det, der kan bringe din ansøgning forrest i køen.

Husk at det ikke er en projektopgave, du skriver, men en legatansøgning, der også skal tale til modtagerens følelser. Fortæl og beskriv, hvorfor du virkelig gerne vil have din drøm opfyldt, og hvordan legatet kan medvirke til at komme nærmere den drøm.

Læs bogen om at skrive bachelorprojekt!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du