Undervisning i Fake News for folkeskolens indskoling (0.-3. klasse)

Mangler du inspiration til undervisningen i Fake News i folkeskolen, så finder du her undervisningsmateriale til indskolingen. Eksemplerne kan skiftes ud efter behov, for det vigtigste er at give eleverne en bevidsthed om, at når de bevæger sig rundt på internettet, så er det altid en god ide at tænke: Kan jeg nu også tro på det?

Skal du undervise folkeskoleelever på mellemtrinnet i Fake News, kan du få inspiration til undervisningen på denne side: Undervisning i Fake News – Mellemtrin (4.-7. klasse), og til de ældste elever ligger der undervisningsmateriale her: Undervisning i Fake News for udskoling og gymnasium

NB! Bemærk, at undervisningsmaterialet er copyrightet, og du må derfor gerne gemme en privat kopi på din computer – men du må ikke sende det eller eftergøre det uden tilladelse. Til gengæld må du meget gerne dele linket her, hvor materialet ligger til fri og gratis afbenyttelse.

Reklamer på YouTube

– Jørgen har fået en søn, og det er Casper fra YouTube!

Ordene kom fra min søn, dengang otte år. Han viste mig en video på YouTube, hvor hans store idol, YouTuberen Casper fra SpørgCasper og Casper Unboxer, blev afsløret som Chips-kongen Jørgens søn. Det førte til en længere forklaring om, hvordan man kan tjene penge på at være YouTuber – og det gav også mig, mor og bibliotekar, et kig ind i en verden hvor børn udsættes for reklame, de ikke helt kan gennemskue endnu.

Eksemplet her er i den mere uskyldige ende, når vi taler om falske nyheder, og mange børn elsker også videoerne på YouTube, hvor de bliver talt til i et sprog, de forstår – og emner der interesserer dem. Især for mindre børn, der endnu ikke har lært at læse, kan YouTube være et spændende alternativ til tv-kanalernes børneprogrammer. Som i eksemplet med min søn ovenfor er det dog ikke altid, at de forstår, at YouTube-videoerne kan indeholde reklamer, der bliver præsenteret af YouTubere, som også spiller en bestemt rolle.

Forslag til undervisning: Er Casper Jørgens søn?

Vis videoen om afsløringen af Casper som Jørgens søn: www.facebook.com/KiMsDK/videos/783107375093375/

Vis bagefter videoen fra YouTube-kanalen Casper Unboxer: www.youtube.com/watch?v=VhyxF4jLMLc

Efter videoerne kan I for eksempel snakke om:

  • Er Casper virkelig Jørgens søn – eller er det en falsk nyhed?
  • Hvorfor laver man en falsk nyhed om det?
  • Får Casper penge for at være med i videoen?
  • Får Casper penge fra firmaerne for at unboxe deres produkter?
  • Er Casper fra Casper Unboxer og SpørgCasper den samme som den virkelige Casper Harding?
  • Får I lyst til at spise chips?
  • Hvor mange ser videoer på YouTube – og hvad ser I?
  • Er det tydeligt, når det er en reklame?

Vil du vide mere?

Danske Youtube-stjerner bruger agenter til at tjene endnu mere

Faktalink – YouTube

Se videoen: Kims dropper Jørgen

Lær eleverne at søge efter viden, de kan stole på!

Når eleverne har lært, hvordan de kritisk tager stilling til de informationer, de får – så skal de selvfølgelig også vide, hvor de egentlig kan gå hen og finde viden, de kan stole på! Undervisningen i informationssøgning kan tage udgangspunkt i bibliotekernes kvalitetsvurderede samlinger, men udover det så findes der mange andre gode hjemmesider og databaser, som eleverne skal lære at kende. Du finder nogle gode forslag her: www.hvadvilduvide.dk/soeg_viden/her-skal-du-soege

Læs mere om at undervise i informationssøgning og kildekritik

Vil du gerne i gang med undervisningen i informationssøgning og kildekritik, og har du brug for inspiration til at komme i gang?

I bogen Undervisning i informationssøgning og kildekritik kan du læse mere om, hvordan du underviser i informationssøgning og kildekritik. I bogen får du både forslag til, hvad du skal undervise i, og alle emner indeholder læreroplag med talepapir, så du får alle forklaringer med.

Bogen henvender sig til elever på de gymnasiale uddannelser, men kan også benyttes i undervisningen i informationssøgning og kildekritik både i folkeskolen og på de videregående uddannelser.

Gå til forsiden på temaet om Fake News – klik her!