Hvordan sætter du en hjemmeside på litteraturlisten?
Har du allerede læst Sådan laver du en litteraturliste, så er du nu klar til at komme i gang. Denne artikel handler om, hvordan du rent praktisk sætter en hjemmeside, dele af en hjemmeside eller en underside på din litteraturliste. I artiklen her finder du eksempler på, hvordan du skriver oplysningerne om de hjemmesider, du har benyttet, ind på litteraturlisten.
Har du brug for flere eksempler, kan du finde dem hos APA, som er den standard for referencer, eksemplerne her bygger på.
Vigtigt – læs dette, inden du laver din litteraturliste!
Noget, du skal være særligt opmærksom på, når du har hjemmesider på din litteraturliste, er, at de hurtigt kan ændre sig. Hvis du f.eks. laver en litteraturhenvisning til forsiden på Politikens netavis, kan du være sikker på, at din læser ser noget andet end det, du selv så.
Når læseren går ind for at tjekke, om dine oplysninger er korrekte, har siden ændret sig. I tilfælde som det her er det smart at printe siden ud og lægge den ved projektet som bilag. Tænk over, om du henviser til en statisk side. Hvis den med sikkerhed kommer til at ændre sig, så læg et udskrift ved som bilag.
Sådan sætter du en hjemmeside på din litteraturliste
Følgende elementer indgår i opbygningen af kildehenvisninger til hjemmesider:
Forfatter (år/seneste opdatering). Titel: undertitel (udgave). Lokaliseret d. [besøgsdato] på: URL
Det kan være svært at finde alle disse oplysninger på en hjemmeside. Skriv de informationer, som du kan finde og sørg for, at URL’en er korrekt. Er der hverken udgivelsesår eller dato for seneste opdatering på hjemmesiden, så skriv “u.å.” – det står for “uden årstal”.
NB! Bemærk, at titel samt undertitel er i kursiv.
Eksempel
Jydsk Atomkraft A/S (2008, 4. april). Jydsk Atomkraft A/S. Lokaliseret d. 24. marts 2020 på: www.jydskatomkraft.dk
Sådan sætter du artikler fra en hjemmeside på din litteraturliste
Nogle gange skal du kun bruge et uddrag af en hjemmeside, f.eks. en artikel fra en online-avis, et opslag i et leksikon eller en underside på en hjemmeside.
Følgende elementer indgår i opbygningen af kildehenvisninger til artikler fra online-tidsskrifter:
Artiklens ophav (år). Artiklens titel. Værtspublikation, vol./år(nr.), omfang. Lokaliseret d. [besøgsdato] på: URL
NB! Bemærk, at titlen på hele hjemmesiden samt volume/år er i kursiv.
Eksempel
Elkær, Mads (2014, 25. november). Stort smæk: Kendt dansk webbutik betaler danmarkshistoriens største spam-bøde. Computerworld. Lokaliseret den 24. marts 2020 på: www.computerworld.dk/art/232532/stort-smaek-kendt-dansk-webbutik-betaler-danmarkshistoriens-stoerste-spam-boede
Sådan sætter du undersider af en hjemmeside på din litteraturliste
Følgende elementer indgår i opbygningen af kildehenvisninger til uddrag af hjemmesider:
Uddragets ophav (år/seneste opdatering). Uddragets titel. I: Værtsdokumentets forfatter eller redaktør, værtsdokumentets titel (evt. udgave). Lokaliseret d. [besøgsdato] på: URL
NB! Bemærk, at titlen på hele hjemmesiden er i kursiv.
Eksempel
A.J. (2001, 1. maj). Palæstinakampagnen. I: Jensen, Albert, Leksikon.org. Lokaliseret d. 24. marts 2020 på: www.leksikon.org/art.php?n=1985
Find oversigten over de andre eksempler her: Lav en litteraturliste – med eksempler
Læs mere om at skrive et projekt!
I bogen Sådan skriver du projekt – for stx, hf, hhx og htx kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.