Stor tjekliste: Start din legatsøgning i 10 trin

Stor tjekliste - Start din legatsøgning i 10 trin

Sådan kommer du i gang med din legatsøgning

Din legatsøgning starter med, at du finder ud af, at du har et behov, som du ikke selv har penge nok til at imødekomme. Det kan være næste semesters pensum, at købe udstyr til dit forskningsprojekt eller at sætte en konference op. Det er også her, din legatsøgning starter!

10 hurtige trin til din legatsøgning

1. Definér dit behov og din profil

Hvad søger du penge til – og hvilke argumenter kan du bruge for at komme i betragtning til dem? Lav en personlig profil med en liste over de ting, der karakteriserer dig. Det kan f.eks.være din nuværende og tidligere bopæl og uddannelser, dine faglige interesser, jobs og lidt om dig selv som person. Nu har du også fundet de ord, du skal bruge til at søge efter legater med.

2. Find legaterne

Hvilke legater findes der – og hvilke kan du komme i betragtning til? De meget generelle legater bliver søgt af mange. Prøv at finde ud af, om der findes legater, hvor din personlige profil vil give dig en fordel frem for andre ansøgere. Måske er du den eneste fra din gamle folkeskole, der har brug for et studielegat i år?

3. Lav en oversigt over din legatsøgning

Det er en god idé at gribe din legatsøgning struktureret an – der er rigtig meget at holde styr på. Du kan enten gøre det på den gammeldags måde og holde styr på legaterne i et ringbind. Du kan også arbejde med et omfattende Excel-ark, med adresse, ansøgningsform og -frister. Her er der plads til at skrive en note, hvis du har hørt fra andre legatansøgere, at fonden gerne vil høre noget bestemt.

4. Skriv evt. efter ansøgningsskemaer

Nogle fonde kræver, at du søger legater via deres egne ansøgningsskemaer. Dem får du enten fat i på legatets hjemmeside eller ved at sende en frankeret svarkuvert til fondens administrator.

5. Skriv en motiveret ansøgning

Andre fonde har ikke noget ansøgningsskema, og her skal du selv forfatte en motiveret ansøgning. Her skal du argumentere for, at netop du skal i betragtning til at modtage støtte fra fonden. Skal du søge mange fonde, kan du med fordel starte med at lave en standardansøgning, som du så målretter den enkelte fond.

6. Lav et budget

Det er hurtigt at researche prisen på en ny cykel, der kan fragte dig frem og tilbage mellem hjem og studie. Søger du legater til et større projekt eller en rejse kræver det, at du bruger tid på at lægge et korrekt budget med alle de forskellige poster.

Nogle legater uddeler fastsatte legatportioner, mens det hos andre skal angives, hvor stort et beløb du søger om. Du kan derfor sende et budget med en oversigt over samtlige udgifter i forbindelse med det beløb, du ansøger om. Ved større projekter eller til studierejser i udlandet, er det især vigtigt, at du medsender et budget, der dokumenterer, at der er et hul i budgettet, som du har brug for legatmidler til at dække.

7. Få styr på dine bilag

Til din legatansøgning skal du bruge forskellige dokumenter, der kan dokumentere din ansøgning. Det kan f.eks. være et karakterblad fra din uddannelse, en kontoudskrift fra banken, en anbefaling eller et optagelsesbevis. Det tager tid at få samlet dem alle, så start i god tid.

8. Udskriv, pak og send

Med ansøgning og alle bilag i hus er du klar til at printe ud og sende! Der kan godt være mange papirer at holde styr på, og det koster en del at få dem printet ud. Køb et printkort eller fyld toner og papir på hjemmeprinteren.Køb en stak billige kuverter, og køb online-porto på www.post.dk, hvor du både sparer tid og penge.

9. Send et takkebrev

Det er god stil at sende et takkebrev for tildelingen af legatmidler, når studiebøgerne er købt, projektet er fuldført og studieturen og konferencen afholdt. Tag et billede fra din tur, af produktet, fra projektet eller af den nyindkøbte ting og send det sammen med et par linjer til fonden.

10. Hold styr på legatindkomsten

Med et fundraisingtermometer kan du holde styr på, hvad du skal betale i skat af de legater, du har modtaget. Rejselegater er som udgangspunkt skattefri, mens du skal indberette alle andre legater som B-skat.

Hvad skriver man i en legatansøgning?

Når du ved, hvilke legater, du skal søge, skal du have lavet en god ansøgning. Nogle legater kan søges online og har ansøgningsskemaer, som du skal udfylde, mens andre kræver en motiveret ansøgning. Her skal du på ca. 1 – 1,5 A4-side fortælle om formålet med din ansøgning, lidt om dig selv og hvorfor du søger, hvad legatet skal hjælpe dig med at opnå samt argumenter for hvorfor fonden skal hjælpe netop dig. Du kan med fordel bruge en formiddag på at skrive en god standardansøgning, som du så tilpasser det enkelte legat.

Læs bogen om at skrive bachelorprojekt!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du