Skriveblokering – 4 gode tricks til at slippe af med den!

Slip af med din skriveblokering

Har du en skriveblokering? Du kender det måske desværre alt for godt. Du startede med de bedste intentioner, slukkede for telefonen og satte dig foran computeren. Kaffen var hentet, dokumentet åbnet – og så… ingenting. Efter et kvarter er der ikke kommet et eneste ord på papiret. Din hjerne er helt tom eller ét stort tankemylder af ubrugelige ideer. Imens nærmer deadline sig, og jo mere du stresser dig selv, jo færre ord kommer der.

Er du gået i stå i dit projekt, dit speciale eller mangler du hjælp til at komme videre med din SRP? Her er 4 simple tricks til at få bugt med din skriveblokering, som du ville ønske, at du havde hørt om før i dag:

Gør det overskueligt

Start med at indsætte overskrifter og underoverskrifter i dokumentet. Det gør ikke noget, at de ikke lige står på den rigtige plads til at starte med, men pludselig har du fået struktur på dit projekt. Får du undervejs gode ideer til, hvad du vil skrive i de enkelte afsnit, så lav en lille note: Her skal der stå noget om Colosseums arkitektur og Her skal der være nogle beregningsmodeller.

På den måde får du en liste, hvor du ved, hvad du skal lave. Du kan tage ét punkt af gangen og løse det, for nu ved du præcis, hvad du skal tage fat på.

Det behøver ikke at være perfekt, når du skal have teksten ud af dit hoved og ned på papiret. Det gør ikke noget, at det kun er halvgodt, eller at du ikke ved, om det overhovedet er noget, du kommer til at bruge i det, du afleverer.

Sandsynligvis skal der rettes og slettes i det, du skriver, men det er først senere. Lige nu skal du have hul på bylden, og det får du kun ved at komme i gang med at skrive noget ned.

Den tomme side kan slå selv den bedste studerende tilbage til start, og de allerførste par sider, der skal fyldes med tekst, kan være hårde at komme igennem. Men prøv at tænke over noget, der har fanget dig i din læsning eller dataindsamling indtil nu – og start så med at skrive om det. Det gør ikke noget, at det ikke bliver godt med det samme – det kan det altid blive. Skriv nu bare!

Æggeuret – din nye BFF

Hvis du stadig synes, det er svært at komme i gang, så find et æggeur eller sæt alarmen på din telefon til 5 minutter. Find et sted med fred og ro, medbring papir og kuglepen og start så med at skrive i hånden. Du må ikke løfte pennen, og du skal skrive i alle 5 minutter.

Vælg et af afsnittene og skriv alt, hvad der falder dig ind om dette emne. Igen; det skal ikke være godt, det skal bare være ord på papir. Først bagefter kan du begynde at sortere i det, du har skrevet og se, om der er noget, der kan bruges.

På samme måde kan du også sætte æggeuret til 50 minutter, hvor du arbejder og så 10 minutters pause. I de 10 minutter kan du surfe alt det Facebook, du orker.

Bed om hjælp

Din underviser eller vejleder er til for at hjælpe dig. Det er vigtigt, at du kommer ind på det rigtige spor så tidligt i processen, som muligt. Det er nemlig rigtig svært at redde et stort projekt to uger før aflevering. Så spørg om hjælp til det, du synes er svært, og som forhindrer dig i at komme videre.