Sådan søger du på dit emne

Sådan søger du på dit emne - Hvad vil du vide_

Sådan laver du en emnesøgning

I artiklen Sådan får du hul på dit emne blev det demonstreret, hvordan du finder søgeord til emnet “antidepressiv medicin”. Dette emne vil også her blive brugt til at vise, hvordan du folder din søgning ud og finder den viden, du skal bruge.

Sådan vælger du dine søgeord

Når du skal i gang med at søge information til dit projekt, skal du bruge søgeord eller emneord, som de også kaldes. For at finde al den viden, du skal bruge, bliver du nødt til at finde på flere søgeord end bare lige de mest åbenlyse, i dette tilfælde [depression], [antidepressiv] etc.

Måske har forfatteren til den bog, du gerne vil finde, benyttet nogle synonymer for dit emne i sin titel, og så finder du ikke bogen. Eller måske har bibliotekaren givet den nogle andre emneord end dem, du søger på, og så finder du heller ikke materialet. Så brug gerne mange forskellige søgeord, der dækker alle områder af dit emne, når du søger på det.

Lav et søgeordsskema

Med flere forskellige søgeord til at søge med, er du klar til at begynde din emnesøgning. Inden du går i gang med at søge, kan du lave en søgeordsoversigt, hvor du skriver dine søgeord – og hvor du kan føje nye ord til, efterhånden som du støder på dem.

Med de mange emneord i spil kan det være svært at huske, om du har fået søgt på det hele. Det hjælper emneordsskemaet med. For at lette overskueligheden over de ord, som vil være relevante at søge på, kan du sætte dem ind i et skema efter kategorierne:

  • Hvad skal du undersøge?
  • Hvad er problemet?
  • Hvordan sker det?
  • Hvor sker det?
  • Hvorfor skal emnet undersøges?

Her er der lavet et emneordsskema til en søgning til et projekt om antidepressiv medicin og behandling af depression:

Emneordsskema og søgeordsskema

Hvilke ord skal du søge på?

Når du nu går i gang med at søge, så prøv at søge på ordene alene og sat sammen på kryds og tværs. Start altid simpelt! Du får sjældent noget godt ud af at skrive hele sætninger. Skriv hellere ét ord ad gangen og prøv så med forskellige kombinationer, hvor du fylder flere og flere ord på.

I emneordsskemaet er der også valgt engelske søgeord. Danmark er jo et meget lille sprogområde, og hvis du ikke har noget imod at læse på engelsk, så findes der rigtig meget mere viden derude. Du skal også huske at søge på de forskellige endelser eller trunkere med f.eks. [?].

Emneordsskemaet ændrer sig hele tiden!

Når du går i gang med at søge og lærer mere om dit emne, så kommer der flere og flere ord til emneordsskemaet. F.eks. kan søgeord om hjernen også være de enkelte transmitterstoffer, og anti-depressiver kan også kaldes SSRI eller på engelsk, antidepressants. Alle de ord kommer også ind i skemaet.

Når du er i gang med emnesøgningen, finder du hurtigt ud af, hvilke ord der kan bruges til at søge på, og hvilke der ikke giver nogen resultater. De sidste sletter du bare og finder nogle nye.

[Depression] er f.eks. meget bredt og vil give alt for mange henvisninger til blogs med deprimerede mennesker, mens [proteinsyntese] giver meget få. Så må man enten finde et lidt mindre specifikt ord – eller en database, der har specialiseret sig inden for biologi.

Læs mere om at skrive et projekt!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du