Søg legater til studieophold
Skal du læse et eller flere semestre af din uddannelse i udlandet, er der mange fonde og legater, der gerne vil hjælpe dig med at komme af sted. Og et studieophold i udlandet er da også en rigtig god ide. Det giver både mere erfaring og et ekstra forspring i jobsøgningskøen, når studiet er bestået. Du får også en større indsigt i faget og et netværk i det faglige miljø.
I Danmark er vi vant til, at uddannelse er gratis. Sådan er det dog meget få steder i resten af verden. Her vil du ofte skulle betale for både rejse, uddannelse og ophold, uden de store muligheder for at komme forrest i køen til de attraktive studiejobs på stedet. Så hvordan får du råd til et studieophold i udlandet? Legater er svaret!
Hvad kan du søge til?
Det er altid godt selv at have en opsparing til småture og fornøjelser. Der er dog gode muligheder for gennem legater at få finansieret de store poster i budgettet, såsom flybilletter og undervisningsafgift. Dels er der de store udvekslingsprogrammer som f.eks. Nordplus og Erasmus+, og dels er der mange fonde, som tilbyder hjælp til at forfølge uddannelsesdrømmen. Mange fonde giver store beløb i støtte. 20.000 kr. er ikke unormalt, men det kræver, at du lægger et solidt stykke arbejde i at skrive gode ansøgninger.
Hvornår skal du starte med at søge legater?
Skal du studere i udlandet, kan du starte din legatsøgning, allerede i det øjeblik du har besluttet dig for at tage af sted. Du behøver ikke at vente på det endelige optagelsesbrev, for det tager også tid at finde de rigtige legater. Det nemmeste er at benytte en af de mange legatbaser på internettet, f.eks. Studerende Online. Du kan også komme langt med en ganske almindelig Google-søgning på f.eks. [rejselegater].
Find alle de relevante legater, hvor du kan komme i betragtning, og søg så alle dem du kan nå. De store og meget generelle legater bliver søgt af mange. Prøv derfor også at finde ud af, om der er legater, hvor din ansøgning kommer først i bunken. Måske er du den eneste fra din fødeby, der har brug for et rejselegat i år?
Brug tid på den motiverede ansøgning
Nogle fonde har ansøgningsskemaer, som du skal benytte. Dem får du enten fat i på legatets hjemmeside eller ved at sende en frankeret svarkuvert til fondens administrator. Andre fonde har ikke noget ansøgningsskema. Her skal du selv forfatte en motiveret ansøgning, hvor du argumenterer for, at netop du skal i betragtning til at modtage støtte fra fonden.
Det er i den motiverede ansøgning, at du kan skille dig ud fra de øvrige ansøgere. Blandt hårde facts som karakterudskrifter og budgetter får du her mulighed for med egne ord at argumentere for, hvorfor netop du skal modtage støtte.
Der ligger et solidt stykke arbejde bag en rigtig god ansøgning. For at være sikker på, at din ansøgning opfylder kravene, skal du først læse fundatsen grundigt igennem. Motivationsansøgningen skal indeholde en række standardinformationer, som du kan skrive sammen.
Læs bogen om at skrive bachelorprojekt!
I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.