Legatsøgning: Hvad gør du, hvis du får afslag?

Legatsøgning: Hvad gør du, hvis du får afslag?

Hvordan undgår du at få afslag?

Får du afslag på din ansøgning til et legat, så tænk på hvor mange andre der er om buddet. En legatansøgning tager altid udgangspunkt i din personlige situation, og hvor nogle studerende får imødekommet alle deres ansøgninger, kan det for andre være svært at opfylde de krav, som fondene stiller. Og udover at skrive en god ansøgning er der flere andre ting, du kan gøre for at overbevise fonden om, at du skal modtage støtte. Dem kan du læse om her.

Hvad gør du med et afslag?

Et afslag behøver ikke at betyde, at du ikke har gjort dig umage nok med din ansøgning. Selv om din profil og formålet med din ansøgning passer perfekt ind i fundatsen, så er konkurrencen om legatmidlerne hård, og der kan bare være andre ansøgere, som lige har beskrevet et projekt, der bare er det nye sort, og som derfor bliver favoriseret. Nogle gange løber fondene også tør for midler, og det kan selv den bedste ansøgning ikke gardere sig imod.

Det er detaljen, der tæller

Når det er sagt, så er der bestemte ting, du kan gøre for at undgå at få for mange afslag på dine legatansøgninger. Der er flere ting, du selv kan gøre, inden du søger, så dit arbejde ikke bliver forgæves:

Overhold altid ansøgningsfristen

Det kan ikke siges for tit, men ansøgningsfristen er ikke sat for sjov. Det er den dag, hvor din ansøgning senest skal være landet hos legatadministratoren. Send din ansøgning i god tid, så du ikke behøver at heppe på, at postbuddet nu også når at dele post ud den dag. Hvis din ansøgning lander i postkassen efter ansøgningsfristen, kan du som udgangspunkt godt gå ud fra, at den ikke bliver læst.

Søg specifikt

Når du har fundet et legat, som du gerne vil søge, så læs fundatsen, altså kriterierne for at komme i betragtning til legatet. Og gør det grundigt. Nogle legater gives til meget specifikke formål, så se på dig selv med fondens briller og spørg, om du ville lade dig selv komme i betragtning til legatet.

Gør det, du bliver bedt om

Inden du sender din ansøgning, så tjek fundatsen igen og se efter i din ansøgning, om du nu også har sendt al den dokumentation med, der bliver bedt om. Det er meget få fonde, der ringer dig op og beder om at få den kopi af dit karakterblad, som du lige havde for travlt til at få sendt med.

Brug tid på korrekturlæsning

Det er desuden vigtigt at undgå fejl i ansøgningen. Eksempelvis mht. studieopholdets varighed eller de budgetmæssige udgifter.

Hvis du ved, at du staver og formulerer dig dårligt, så få andre til at læse din ansøgning igennem og rette fejl. Det er virkelig usseriøst at snede noget ud, som er flute med fjel. Heller ikke i budgettet og særligt i bilagene må der ikke være fejl. Læs igennem og tjek efter, at du har angivet de rigtige datoer, bilagsnumre, og at der ikke er et nul for meget i udgifterne.

Læs bogen om at skrive bachelorprojekt!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du