Hvad kan andre se om dig på internettet?

Hvad ved Google om dig?

Når du sender en ansøgning til et job, kan du være helt sikker på, at det første, din potentielle chef gør, det er at google dig. Hvis du gerne vil se, hvad chefen – og alle andre (også din date!) – kan finde om dig, så får du her et trick til at søge oplysninger frem om dig selv på internettet.

Sådan søger du på dig selv på internettet

Gå ind på www.google.com og skriv dit navn. Sæt gåseøjne omkring fornavn, mellemnavn og efternavn for at lave en søgning, hvor alle navnene står i den rækkefølge, du skriver dem.

Det virker bedst, hvis du hedder noget specielt. Er du en af mange Jens Hansen’er, så er det sværere at finde resultater om dig selv, men her kan du præcisere din søgning og skrive f.eks. bynavn, profession eller studie, og du kan sætte minus for at udelade bestemte ord, sådan her: [”jens hansen” slagelse sdu]:

Forfatteren her deler navn med en keramiker, og derfor har dette ord et minus foran, så det ikke optræder i søgeresultaterne.

Overvej dit førstehåndsindtryk

Det er ærgerligt at blive sorteret fra som ansøger, før du overhovedet har været til jobsamtale, så derfor er det vigtigt, at du tager stilling til, hvad der egentlig skal ligge frit fremme om dig ude på internettet. Overvej om du stadig deler de markante holdninger, du havde skrev om på en offentlig debatside for flere år siden, eller om det nu også er rigtig smart, at du er med på billederne fra samtlige torsdagsbarer på studiet.

Sådan sletter du

Mange ting kan du selv slette, men finder du festbilleder fra det lokale discotek, hvor du ikke helt ligner en seriøs kandidat til det job, du søger, kan du rette henvendelse til hjemmesiden og bede om at få slettet billedet. Hvis de nægter, så kan du læse denne vejledning fra Datatilsynet og overveje, om du kan kræve, at billedet bliver slettet: Billeder på internettet – Datatilsynet

Billedet vil i et stykke tid derefter stadig kunne optræde i Googles søgeresultater, og her er en guide til, hvordan du kan få det slettet: Remove your personal information from Google

Har du været bruger på en debatside, og vil du gerne have slettet din profil, har Datatilsynet lavet en vejledning her: Sletning af profiler på et debatforum – Datatilsynet

Sørg for, at du kan findes

Til gengæld vil du rigtig gerne have, at chefen kan finde f.eks. din LinkedIn-profil, hvor du skriver om de resultater, du har opnået på dit studie, og hvad du gerne vil arbejde med bagefter. Mange ledere søger også efter egnede kandidater på denne måde og kunne f.eks. google [psykologistuderende unge erfaring rådgivning]. Her det godt at være lige præcis dén psykologistuderende, der har skrevet om sit studiejob med at rådgive unge.

Det er gratis at oprette sig på LinkedIn, og det tager en times tid at sætte profilen op. Sørg for at holde den opdateret og skriv endelig, hvis du f.eks. medvirker i artikler eller får studierelevant erfaring.

Få dit navn ud

I et hele taget er det godt at få sit navn ud på internettet i forskellige faglige sammenhænge. Mange fagblade ligger også online og kan søges frem, så har du tiden, så skriv en artikel eller et læserbrev. Endelig kan du også lave en hjemmeside eller bare en blog, hvor du fortæller, hvad du arbejder med og interesserer dig for indenfor dit fag. Så kan både Google og din kommende chef finde dig!

Bachelorprojektet - sådan gør du