Viden er ikke nødvendigvis det samme som fakta. Der er mange mennesker, der ligger inde med viden, som ikke er sand. Selv de instanser, mange umiddelbart har tiltro til, sorterer i de informationer, de videreformidler. Andre lyver måske bevidst. Hvis man vil være på den sikre side, skal man ofte investere i større leksikonsamlinger, tunge bøger og meget andet, så ansøg hos Sambla for at få råd til den slags. Dog er det ikke alle mennesker, der har tid til at studere alle nuancer af et emne for at finde svaret. Så hvad gør man så?
Hvem er afsenderen?
Man skal altid have sin kritiske sans med sig, men man skal bruge den på et velbegrundet grundlag. Det værste, man kan gøre, er at have en overbevisning om et emne, og så opsøger man bevidst de medier, forfattere og meningsdannere, der bekræfter den opfattelse.
Derimod skal man se på, hvad de forskellige udmeldinger er, og hvor de har deres belæg og begrundelser fra. Det kan godt kræve lidt tid. Men det er bedre, at man bevæger sig frem på den måde og sammenligner informationer, end at man bliver fejlinformeret.
Kildekritik er vejen frem
Det er let at tro, at fordi man ser en nyhedsudsendelse eller læser en statistik, så må den være sand. Her skal man altid se på, hvor de udmeldinger kommer fra. Nogle fakta kan være forældede. Andre kilder kan have en skjult dagsorden med at udsende informationer, der bygger på, at de er blevet betalt for at sige noget bestemt. Nyheder er desuden komprimerede forklaringer af forskellige sider af en sag. Derfor opfordres man indirekte selv til at undersøge sagen om et emne nærmere, hvis det er noget, man er optaget af.
Viden bliver fortolket
Du kender måske H.C. Andersens eventyr om en fjer, der blev til fem høns. Denne historie kan nemt kobles til nutidens samfund. For hver gang man hører noget blive genfortalt, er det blevet fortolket af den person, der videreformidler det. Dette gælder også nyheder, som er blevet fortolket af en journalist. Og når den nyhed bliver citeret af et andet medie, så er nyheden atter blevet fordrejet lidt. Det vender tilbage til det med, at man altid efter bedste evne skal opsøge den oprindelige kilde for at få de bedste fakta. Hav derfor din sunde fornuft med dig, når du opsøger viden. For det er utrolig nemt at blive misinformeret, hvis man ikke er på vagt.