DERFOR bør du ikke have Wikipedia på din litteraturliste

Wikipedia

Hvorfor må du ikke bruge Wikipedia på din litteraturliste?

Googler du et hvilket som helst emne, kan du næsten altid være sikker på, at Wikipedia kommer op i søgeresultaterne som noget af det første. Og her er det da også nemt og hurtigt at finde viden om et emne – men der er flere gode grunde til, at du ikke bør sætte Wikipedia på som kilde i din litteraturliste.

Wikipedia siger det selv

I et brugergenereret leksikon, som Wikipedia jo er, er det klart, at kvaliteten af indholdet kan variere: ”While some articles are of the highest quality of scholarship, others are admittedly complete rubbish”. Artiklerne på Wikipedia kan i de fleste tilfælde redigeres af alle, også af bøller, racister, børn og andre barnlige sjæle – helt generelt af alle, som gerne vil ødelægge det for andre.

Hvem er forfatteren?

I Wikipedia er det sjældent muligt at se, hvem forfatteren til artikler er. Vælger du f.eks. artiklen om Israel, kan du i historikken (klik på ”Se historik” øverst”) se de forskellige forfattere. Men hvem er SimeonBot og Trip Tucker i virkeligheden? Den allerførste regel i kildekritik er, at hvis du ikke kender forfatterens identitet, så kan du heller ikke tjekke, om denne rent faktisk ved noget om det, der bliver skrevet om – og så kan du ikke bruge det.

Står der det samme i morgen?

Den tredje grund til, at du ikke bør have Wikipedia på din litteraturliste, har dog ikke noget med kvaliteten at gøre. Der er nemlig lavet flere undersøgelser, der viser, at artiklerne i Wikipedia er 80-90% præcise i forhold til lærebøger, og det lyder jo godt. MEN, har du fundet dine oplysninger på Wikipedia og sat kilden på i litteraturlisten, så kan du ikke være sikker på at din vejleder og censor ser det samme, når de skal rette din opgave. Problemet med Wikipedia er her, at indholdet hele tiden ændrer sig, og du kan ikke være sikker på, at der står det samme i morgen, som der gjorde i dag.

Men hvad må du så?

Wikipedia kan dog bruges til mange ting, som nævnt i starten til hurtigt at få overblik over et emne. Udover det så findes der i bunden af hver artikel også en sektion med hhv. Litteraturliste, Videre læsning og Eksterne henvisninger. Her kan du finde guld til din egen litteraturliste: hvis Wikipedia-artiklen er relevant for din opgave, så er de mange kilder i litteraturlisten det sandsynligvis også. Her kan du nemt spare en dag eller to på din litteratursøgning.

Sådan skriver du projekt