Hvad skal du huske, når du søger et legat?
Når du søger et legat skal du tænke på det som en jobansøgning. Også i en legatansøgning kan det godt betale sig at gøre sig umage og sende en god ansøgning, så du viser, at du er seriøs og værd at støtte.
Her får du en liste over de 5 vigtigste ting, du skal huske, når du søger et legat!
1. Find ud af, hvordan du ansøger
Der er to måder at ansøge om et legat på: enten via et fast ansøgningsskema eller med en motiveret ansøgning. I de enkelte legater vil det fremgå, om du skal benytte et skema, og hvad du skal gøre.
Vær opmærksom på at nogle ansøgninger er hybrider, hvor du både skal udfylde et ansøgningsskema og skrive en motiveret ansøgning.
2. Tilpas din standardansøgning
Søger du mere end én fond, skal den enkelte motiverede ansøgning målrettes den enkelte fond. Start med at lave en personlig standardansøgning, som du så tilpasser til det enkelte legat. Mange fonde har også ansøgningsvejledninger, hvor du kan læse mere om, hvordan du kommer i betragtning til legatet.
3. Gør dig umage
Din ansøgning ender i en stor stak sammen med alle de andre ansøgninger, og når fondsadministratoren starter med at læse igennem, så er det vigtigt, at din ansøgning skiller sig positivt ud.
Gør dig umage med at forklare fonden, hvem de støtter, hvad de støtter, og hvorfor de skal støtte netop dig. Fondsadministratoren skal mellem linjerne kunne læse, at du har lagt en masse arbejde i at udforme din ansøgning.
4. Vedlæg de rigtige bilag
Nogle legater uddeler fastsatte legatportioner, mens det hos andre skal angives, hvor stort et beløb du søger om. Du kan derfor med fordel medsende et budget med en oversigt over samtlige udgifter i forbindelse med det beløb, du ansøger om.
Det er en god idé at vedlægge relevante bilag, f.eks. en oversigt over formueforhold (kontoudskrift og årsopgørelse), en oversigt over faste udgifter, karakterblad osv. – alt efter hvad du mener er relevant for det enkelte legat. Husk også at skrive dine kontaktoplysninger tydeligt, både navn, adresse og bankkonto.
5. Overhold formalia
Vær præcis med at overholde formalia, især ansøgningsfristen, og sæt dig grundigt ind i fundatsen. Kræver fonden, at du sender et særligt ansøgningsskema, så skal dette overholdes. Bid også mærke i, om der kræves flere kopier, og om ansøgningen skal disponeres på en bestemt måde.
Det er fint nok at sende ansøgningen i et chartek, men får du den bundet ind, så sørg for at det stadig er muligt at kopiere oplysningerne.
Læs bogen om at skrive bachelorprojekt!
I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.