Sådan vælger du et godt emne til dit bachelorprojekt

Vælg et emne

Hvilket emne vil du skrive om?

Hvilket emne skal du vælge til dit projekt? Du har sikkert allerede spurgt dig selv, hvad du egentlig skal skrive om. Men når der er frit valg på alle hylder – hvad er så det bedste emne? Her kommer nogle gode tips, der kan hjælpe dig med at vælge et emne, der får dig godt igennem bachelorprojektet.

Hvad er et godt emne?

Måske har du allerede indkredset et område, som du synes kunne være spændende at dykke ned i. Det kan også være, at du igennem undervisningen har fundet et spørgsmål, som du bare må have svar på. Der er ikke nogen, der har undersøgt det, og så er det jo bare at gå i gang. Eller du har været i praktik og er stødt på et konkret problem, som mangler en løsning. Det kan også være en generel, faglig undren: hvorfor gør man egentlig sådan her?

I processen med at vælge kan du prøve at holde dine overvejelser op mod denne tjekliste, der kan fortælle, om du er på rette vej mod at vælge et godt emne:

  • Et godt emne kan holde din interesse fanget i hele projektperioden. Du skal ikke bare vælge et emne, hvor du kan score en god karakter eller et, som du håber vil imponere din vejleder. Du skal skrive om noget, der interesserer dig
  • Et godt emne er et, der er noget kød på. Det, du ønsker at undersøge, skal være så interessant, at det dels kan fange dine læsere (eller i hvert fald din vejleder og censor), og du skal dels kunne udfylde studiets fastsatte antal sider, når du besvarer problemstillingen
  • Et godt emne giver dig mulighed for at sætte nogle informationer i spil, enten ved data, som du selv har indsamlet, eller ved mundtlige eller skriftlige kilder

Når du vælger emnet for dit bachelorprojekt, er det også vigtigt, at du overvejer, hvordan du kan få vist det, du virkelig er stærk i. Emnet for dit bachelorprojekt kan også være en del af din karriereplan, hvor du undersøger et emne, som du gerne vil arbejde med, når du er færdig. Endelig kan bachelorprojektet være et forstudie til dit speciale, hvor du får din grundviden om emnet på plads.

Hvor finder du de gode emner til bachelorprojektet?

Hvis du endnu ikke ved, hvad du vil skrive om, så er der rigtig mange gode steder at lede. Spørg f.eks. din vejleder, om der er noget indenfor dit interesseområde, der mangler at blive undersøgt, eller kig i dit fagblad. Her vil du helt sikkert kunne finde artikler om virksomheder eller organisationer, som har sat nye tiltag i gang, og et godt emne til et bachelorprojekt kunne være at undersøge effekten på arbejdsmiljøet, det økonomiske aspekt eller de miljømæssige fordele – bare for at nævne et par indgangsvinkler.

Internettet er det helt rigtige sted for en tilfældig eftersøgning af et godt emne. Prøv f.eks. at søge på forskellige emner på Google Scholar, f.eks. [nursing care of elders]. Producenthjemmesider, ministerier og styrelser, organisationer og den daglige avislæsning er også steder, der kan give ideer til gode bachelorprojekter.

Endelig har mange uddannelser også en projektbank, hvor du både kan finde løst skitserede ideer til temaer, som du kan tage op og også projekter, hvor du skal løse en fastlagt opgave. Her kan du i samarbejde med en virksomhed eller en organisation indenfor dit fag prøve teorier af fra din uddannelse – samtidig med at du får praktisk erfaring og et netværk. Sådan har mange studerende fået deres første ansættelse efter studiet, så projektbankerne kan kun anbefales!

Vil du vide mere om at skrive bachelorprojekt?

Bachelorprojektet – sådan gør du! er en hjælpende hånd til dig, der skal i gang med at skrive bachelorprojekt. Bogen er en helt generel vejledning til bachelorprojektet, og i den finder du både hjælp til at komme i gang og også tjeklister til de enkelte afsnit.

Her på siden Hvad vil du vide? kan du også få en masse studietips til dit bachelorprojekt. Du kan bl.a. læse om forskellen på de to begreber validitet og reliabilitet, som mange studerende møder for første gang i bachelorprojektet.

Bachelorprojektet - sådan gør du