Sådan finder du et godt emne til dit projekt

Find emne

Hvordan vælger du et godt emne til dit projekt?

Det er et spørgsmål, du sikkert allerede har stillet dig selv, og måske har du allerede fundet noget, der har vakt din interesse. Undren, nysgerrighed og ubesvarede spørgsmål er ofte gode udgangspunkter for et solidt projekt.

Det kan dog være utrolig svært at vælge, især når der er frit valg på alle hylder. Måske er det første gang i din studietid, at du selv skal formulere den problemstilling, du gerne vil undersøge – resten af tiden har været bundne opgaver – og det kan godt være lidt overvældende.

Hvad er et godt emne?

Lige nu handler det bare om at finde et godt emne. Men hvad er det?

Et godt emne er et:

  • der kan holde din interesse fanget i hele projektperioden. Du skal ikke bare vælge et emne, hvor du kan score en god karakter eller et, som du håber vil imponere din vejleder. Du skal skrive om noget, der interesserer dig
  • der er noget kød på. Det, du ønsker at undersøge, skal være så interessant, at det dels kan fange dine læsere (eller i hvert fald din vejleder og censor), og du skal dels kunne udfylde studiets fastsatte antal sider, når du besvarer problemstillingen
  • hvor du kan sætte nogle informationer i spil, enten ved data, som du selv har indsamlet, eller ved mundtlige eller skriftlige kilder. Du kan ikke skrive et helt projekt med dine egne meninger, og hvad du tror: du skal ud og finde noget viden, der giver svaret på din problemformulering

Her finder du alle de gode emner!

Måske har du allerede igennem undervisningen fundet et spørgsmål, som du bare må have svar på. Der er ikke nogen, der har undersøgt det, og så er det jo bare at gå i gang. Eller du har været i praktik og er stødt på et konkret problem, som mangler en løsning. Det kan også være en generel, faglig undren: hvorfor gør man egentlig sådan her?

Internettet er det helt rigtige sted for en tilfældig eftersøgning af et godt emne. For det første er der alle online-tidsskrifterne, hvoraf du kan få lov til at smugkigge gratis i de fleste.

Der findes tidsskrifter om alle emner, også dit – det handler bare om at kunne søge det frem. Producenthjemmesider, ministerier og styrelser, organisationer og den daglige avislæsning er også steder, der kan give ideer til gode projekter.

Få en gratis projektskabelon – klik her!

Ellers er der rigtig mange gode steder at lede, hvis du endnu ikke ved, hvad du gerne vil skrive om. Spørg f.eks. din vejleder, om der er noget, der mangler at blive undersøgt, eller kig i dit fagblad. Ethvert fagområde har forskellige, anerkendte fagtidsskrifter, og du vil helt sikkert kunne finde flere emner, som kunne være spændende at beskæftige sig med i projektet.

Samarbejde med virksomheder

I fagtidsskrifterne er der artikler om virksomheder eller organisationer, som har sat nye tiltag i gang, og et godt emne til f.eks. et bachelorprojekt kunne være at undersøge effekten på arbejdsmiljøet, det økonomiske aspekt eller de miljømæssige fordele – bare for at nævne et par indgangsvinkler. Se mere i artiklen Projektsamarbejde med virksomheder – derfor er det en god ide.

Læs Bachelorprojektet – sådan gør du!

Vil du se eksempler på projekter?

Hvis du mangler inspiration til, hvordan du vælger et godt emne til dit projekt, så er Google din ven! Mange studerende lægger deres projekter ud på nettet, og med de rigtige søgninger, kan du finde gode eksempler på projekter. Prøv for eksempel at søge på Google sådan her: [projekttype filetype:pdf emne]. Du kan sætte dine egne ord ind i søgningen her: Google-søgning.

Et lille tip: Mange projekter bliver lagt ud på nettet i filtypen PDF. Med søgeordet ‘filetype:pdf’ kan du afgrænse din søgning til kun at finde PDF-filer.

Læs også: Sådan kommer du fra emne til problemformulering

Læs mere om at skrive projekt!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. Du får også tjeklister til de forskellige afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du