Overspringshandlinger – sådan siger du farvel til dem!

Overspringshandlinger

Er du styret af dine overspringshandlinger?

Mange studerende har det rigtig store problem, at de simpelthen bare ikke kan komme i gang, fordi de lider af en reel skriveblokering. Ofte er det ikke noget, der bliver talt højt om. Det er pinligt at udsætte projektet til sidste øjeblik, aldrig få læst pensum til tiden eller aflevere noget, der ikke var helt godt – bare fordi det var svært at komme i gang.

I stedet for at gøre det oplagte, at få noget hjælp til at komme videre, er du måske en af dem, der lige pludselig bliver grebet af at spille Tetris. Måske lægger du i stedet rigtig mange timer på dit studiejob eller bruger friheden fra timerne til endelig at give den en ordentlig skalle i fitnesscentret. Eller også har du måske fået læst ALT på internettet, eller i hvert fald bare Facebook. Det kaldes overspringshandlinger, og de vil dig ikke noget godt.

Hvorfor laver du overspringshandlinger?

Når hunde skal finde et godt sted at sove, så går de rundt. Og rundt. Og så tager de lige en tur til rundt om det sted, de har udset sig. Det kan tage flere minutter, og hvis de bliver forstyrret, så er det forfra. Måske kender du det fra dig selv. Du sætter dig foran computeren med de bedste intentioner… og så spiller du Minestryger eller tjekker Twitter. Og så var der også lige noget i fjernsynet. Og opvasken.

Inderst inde er det jo slet ikke det, du har lyst til at bruge din tid på. Studiet er spændende, og du vil faktisk rigtig sætte dig ind i stoffet og skrive den opgave. Lidt for tit virker det dog som det sværeste i verden bare at komme i gang. I stedet går du rundt som hunden og håber på at finde ro nok til at skrive eller læse – og imens spilder du så din tid og føler dig måske lidt uduelig. Du burde da kunne…

Sådan får du bugt med dine overspringshandlinger

Men at studere handler ikke om at have selvdisciplin, det handler om at have gode vaner og fjerne alt, hvad der kan føre til dårlige arbejdssituationer:

  • Sluk for internetadgangen: træk stikket ud, også af routeren, eller hvor du nu får dit net fra – skriv et xx, hvor du mangler oplysninger og fyld dem ind senere
  • Sluk telefonen – helt
  • Aftal med dig selv, hvornår der er arbejdstid, og hvornår der er fritid
  • Sæt et skilt på døren: ”Vil ikke forstyrres”
  • Sæt dig ned og gå i gang med det samme

Hvis du går i panik over på den måde at være afskåret fra omverdenen, så sæt tid på, hvor lang tid, du skal skrive af gangen. Måske skal du have ti minutters Facebook-pause for hver 50 minutters arbejde. Er du fristet til at spille, hvor du skulle arbejde, så slet alle spil på din computer. Du kan altid installere dem igen.

Din studievejleder kan hjælpe

Hvis det er helt håbløst, og du nærmest får en eksistentiel krise, hver gang det tomme Word-dokument stirrer på dig, så få hjælp af din studievejleder. Det er ikke pinligt at bede om hjælp til at få gode studievaner – det er mere pinligt at vide, at du har et problem, som du ikke gør noget ved.