Sådan laver du en indledning

Indledning

Hvordan skriver du en god indledning?

Formålet med indledningen er at give læseren en introduktion til projektet samt et overblik over, hvad der venter. Indledningen fungerer også som en appetitvækker, som guider læseren ind i projektet og giver en introduktion til emnet, problemstillingen og til formålet med projektet.

Lav en indledning, der fænger!

Start hele projektet med en ordentlig fanfare: væk læseren med en spændende indledning. I stedet for at skrive ”Jeg har fået til opgave at skrive det her projekt (og jeg gad egentlig ikke)…” så skal læseren smittes med din begejstring for projektet.

Og hvis du ikke er særlig begejstret, så bliver du nødt til at være det alligevel. Hvis du ikke selv synes, dit projekt er godt, hvorfor skal andre så give dig en god karakter for det?

Indledningen hjælper med at afgrænse og præcisere

Indledningen skal også præsentere den baggrundsviden, som er nødvendig for at forstå, hvad projektet handler om. Det er ligeledes her, at projektet afgrænses: Afstik rammerne for projektet og præsenter de forskellige vinkler på din problemstilling. Det er ikke selve problemformuleringen, du skal sætte ind her.

En problemstilling er det overordnede spørgsmål til dit emne, din oprindelige undren, mens problemformuleringen er det præcise spørgsmål. I indledningen kan du også lave en begrebsafklaring, dvs. en liste over de ord, der hører til emnet, som måske kræver en særlig forklaring.

Indledningen afsluttes med en præsentation af problemformuleringen og evt. yderligere afgrænsning. Indledningen kan også indeholde metodeafsnittet, eller du kan holde det i et afsnit for sig selv.

Læs Bachelorprojektet – sådan gør du!

Vil du se eksempler på indledninger?

Hvis du mangler inspiration til, hvordan du vælger et godt emne til dit projekt, så er Google din ven! Mange studerende lægger deres projekter ud på nettet, og med de rigtige søgninger, kan du finde gode eksempler på projekter. Prøv for eksempel at søge på Google sådan her: [projekttype filetype:pdf emne indledning]. Du kan sætte dine egne ord ind i søgningen her: Google-søgning.

Et lille tip: Mange projekter bliver lagt ud på nettet i filtypen PDF. Med søgeordet ‘filetype:pdf’ kan du afgrænse din søgning til kun at finde PDF-filer.

Læs mere om at skrive en indledning!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du laver en fængende indledning. Her får du tips til, hvordan du nemt og hurtigt får indholdet i indledningen på plads. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du