Hvorfor skal du lave en litteraturliste?
Formålet med din litteraturliste er at vise, hvad du har brugt som grundlag for at skrive dit projekt. Litteraturlisten skal indeholde henvisninger til alle de informationer, som du ikke selv har testet dig frem til gennem undersøgelser. Med andre ord skal det være muligt at skelne mellem de steder, hvor du selv har opfundet den dybe tallerken, og så de steder hvor du har din viden fra andres arbejde.
I litteraturlisten skal du give din vejleder og censor et overblik over den litteratur, du har brugt. De skal have alle de oplysninger, de skal bruge, for at kunne tjekke, at du har fået oplysningerne fra de steder, hvor du siger, du har fået dem fra.
Forskellen mellem en reference, altså en kildehenvisning, og så litteraturlisten, er at referencer er en kort note inde i din tekst, der fortæller, hvor du har din viden fra – og i litteraturlisten er der så flere oplysninger om kilden. Referencerne inde i teksten er altså henvisninger til litteraturlisten, hvor alle oplysninger er angivet, men i litteraturlisten kan du også skrive alle de andre bøger, hjemmesider og artikler på, som du er blevet inspireret af undervejs.
Sådan opbygger du litteraturlisten
Der findes mange måder at opbygge en litteraturliste på. Det vigtigste her er dog, at du gør det på samme måde hele vejen igennem og så korrekt, at din vejleder og censor – og alle andre læsere – har mulighed for at finde litteraturen igen. Derfor er det vigtigt, at du anfører alle oplysningerne om dine kilder så korrekt som muligt.
Du skal dog lige huske at tjekke, om der på din uddannelse er bestemte retningslinjer for, hvordan man plejer at gøre det. Hvis ikke, så kan du bruge vejledningen her: Sådan laver du en litteraturliste.
For de smarte og de dovne findes også den automatiske LitteraturlisteAutomat. I den kan du indtaste de data, du har på materialer, og så vil automaten selv generere en liste til dig, lige til at copy-paste over i projektet! Problemet med den er dog, at den ikke stiller listen op alfabetisk – og et endnu større problem er, at du ikke har mulighed for at tjekke, om den gør det rigtigt, hvis du ikke selv kender reglerne.
Læs mere
Har du brug for flere eksempler på, hvordan du sammensætter en litteraturliste, er der en solid forklaring i Informationssøgning til bachelorprojektet og Find viden – informationssøgning for de gymnasiale uddannelser.