Sådan laver du en perspektivering

Perspektivering

Hvordan skriver du en perspektivering?

Efter konklusionen kan du skrive en perspektivering. Det er valgfrit, om du vil skrive en perspektivering, men perspektiveringen ses ofte i større, skriftlige opgaver.

I perspektiveringen sætter du tingene ind i en større sammenhæng. Det er her i slutningen af projektet, du har fået be- eller afkræftet alle dine hypoteser og antagelser, og nu kan du se hele billedet. Men selv om du nu har svaret på dit spørgsmål, så gør det dig kun mere nysgerrig. Ville D have opført sig på samme måde? Og kan eller burde der der ændres på det? Det kaldes en perspektivering: Hvilke nye spørgsmål har din undersøgelse rejst?

I perspektiveringen hæver du dig op over projektet. Det er ikke en ny vurdering eller konklusion, du skal skrive her, men noget der går ud over det, du allerede har nævnt i projektet.

Hvad kan dine resultater bruges til?

I indledningen startede du med at fortælle om, hvorfor det var vigtigt at undersøge netop dette område. Hvad har dine resultater givet af ny viden i forhold til det emne, du valgte at undersøge? Og hvordan relaterer dine resultater sig til teorien og andre undersøgelser? I perspektiveringen kan du også give anbefalinger til det næste, der bør undersøges indenfor området, eller til forbedringer og nye tiltag.

Hvad synes du selv?

Det er her til sidst, at du (endelig) har mulighed for at komme med dine egne synspunkter, vurderinger og holdninger. Husk dog at argumentere for det, du trækker frem. Du skal ikke starte nye diskussioner her, men demonstrere, at du har et overblik over hele området og kan sætte dit emne ind i det.

Vil du se eksempler på en perspektivering?

Hvis du mangler inspiration til, hvordan du skriver en perspektivering, så er Google din ven! Mange studerende lægger deres projekter ud på nettet, og med de rigtige søgninger, kan du finde gode eksempler på perspektiveringer. Prøv for eksempel at søge på Google sådan her: [projekttype filetype:pdf emne perspektivering]. Du kan sætte dine egne ord ind i søgningen her: Google-søgning.

Et lille tip: Mange projekter bliver lagt ud på nettet i filtypen PDF. Med søgeordet ‘filetype:pdf’ kan du afgrænse din søgning til kun at finde PDF-filer.

Læs mere om at skrive en perspektivering!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du laver en perspektivering. Her får du tips til, hvordan du nemt og hurtigt får indholdet i perspektiveringen på plads. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du