Hvor finder du gratis billeder til opgaver og projekter?

Brug gratis billeder i dit projekt

Det er en god ide at benytte billeder og relevante grafiske figurer, diagrammer og tabeller i dit projekt. Det bryder teksten op, så den ikke fremstår som en massiv mur af ord.

Det kan også være, at du har brug for et billede til at illustrere din pointe i et foredrag, eller måske skriver du artikler til skolebladet eller universitetsavisen eller lægger posts op på jeres Facebookgruppe. Her er det smart at vide, hvordan du nemt og hurtigt finder billeder, som du gerne må bruge – helt gratis.

Ophavsret på billeder

Når du bruger andres billeder, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at ophavsretten også gælder for billeder: Du må bruge alle de fotos og illustrationer, du kan finde på internettet – hvis du har fået lov af ophavsretshaveren, eller der på siden tydeligt er gjort opmærksom på, at dette er tilladt. Hvis du vil bruge billedet i dit projekt, er det altså ikke tilstrækkeligt bare at lave en kildehenvisning.

Din uddannelse kan også have en aftale med Copydan Billeder, hvilket betyder, at du frit må bruge billedet i dit projekt. Du må dog ikke offentliggøre billedet ved f.eks. at lægge dit projekt ud på internettet, og du skal under alle omstændigheder stadigvæk huske at lave en kildehenvisning.

Googles billedsøgning

Google har også et stort billedarkiv, og du søger i det på samme måde som ved en almindelig Google-søgning. Vælg ”Billeder” i menulinjen og skriv f.eks. [monkeys]. Du får nu vist en masse billeder, som du kan kigge igennem, og hvis du vil gøre din søgning mere specifik, kan du f.eks. skrive [”chimpanzees in the wild”].

Hvis du klikker på ”Værktøjer” lige under søgefeltet, kan du afgrænse din søgning efter: tid, emne, størrelse, farve og type eller få vist størrelsen på billedet i selve søgningen. Har du brug for at søge efter billeder med de avancerede søgefunktioner, så skal du ind på denne side: Google – Avanceret billedsøgning.

En hurtig måde at tjekke på, om du må bruge billedet, er ved at klikke på ”Værktøjer” og derefter ”Brugsrettigheder”. Herefter kan du vælge ”Må anvendes til ikke-kommercielle formål” og få vist de billeder, du må bruge uden at spørge ophavsretshaveren om lov.

Gratis billeder uden copyright

På internettet findes der flere sider med gratis billeder, som du frit må bruge. Her kommer de tre bedste:

Pixabay er en stor billeddatabase, hvor du både kan finde fotos og illustrationer. Når du er logget ind, kan du frit bruge billederne.

Pexels er ligesom Pixabay en stor billeddatabase, hvor du frit kan benytte billederne.

Gratisography er ungt og skørt, og der er ingen billeder, der ligner en tysk margarinereklame! Billedet i denne artikel er f.eks. fra Gratisography.

VIGTIGT! Vær opmærksom på den enkelte sides betingelser for brug af billederne, samt at disse kan ændre sig.

Hvordan bruger du billederne i dit projekt?

Du kan læse mere om, hvordan du bruger billederne i din tekst og f.eks. får sat den rigtige kildehenvisning på i Sådan skriver du projekt – for stx, hf, hhx og htx og i Bachelorprojektet – sådan gør du!

Bachelorprojektet - sådan gør du