De 3 vigtigste ting, du skal vide om metode!

Metode

Metode – hvad er det?

Hvad skal du vide om metode? Projektets metode er noget, som mange studerende kæmper med. Når projektets metodeafsnit skal skrives, så er der helt tomt, både på papiret og i hjernen. Måske er du en af dem, der synes, det er pinligt at spørge, for det burde du da vide. Så i stedet for at række fingeren op til forelæsningen eller få din vejleder til at forklare det én gang til, så har du nu i et sidste desperat forsøg søgt hjælp på internettet. Og det var godt, for her kommer den helt simple forklaring:

Metode handler om de værktøjer, du har brugt til at undersøge problemformuleringens spørgsmål med. Det er den måde, du fremskaffer og analyserer dine data på. Metode er det, du har gjort for at komme frem til konklusionen og svaret på dit spørgsmål.
Hvis du stadig ikke har forstået, hvad metode er, så bliver det helt basalt, og vi går i køkkenet:

Metode er som at bage en kage!

Forestil dig, at du skal fremstille en kage. Du har nogle ingredienser, du kan prøve dig frem med, og du har et billede af, hvordan kagen skal se ud, når den er færdig. Du kan nu bruge forskellige metoder til at nå frem til det rigtige resultat: du kan f.eks. prøve at stege kagen, du kan koge den, eller du kan bage den. Efterhånden som du prøver dig frem, finder du ud af, at det er vigtigt, at du bruger den rigtige metode, der giver dig et resultat, du kan bruge til noget.

På samme måde bruger du også i dit projekt den metode, der kan give dig svaret på det spørgsmål, du leder efter. Hvis du f.eks. vil udlede noget af alle de data, du har samlet i en spørgeskemaanalyse, så laver du en analyse af datasættet, hvor den kvantitative analyse er metoden. Omvendt får du ikke særlig gode resultater, hvis du stikker en rotte et spørgeskema og beder den svare på, om den føler sig stresset.

Udover det er der nogle meget vigtige ting, du lige skal vide om metode:

De 3 vigtigste ting, du skal vide om at arbejde med metode

1. Det er ikke svært. Metode er bare den vej, du har valgt at gå – for at komme til den konklusion, du har redegjort for. Metode er ofte bare et andet ord for de analysemetoder, du allerede kender fra dit studie.

2. Der er ligger masser af projekter på internettet, du kan kigge i. Det er ikke snyd at lade sig inspirere af andres metodeafsnit. Den smarte studerende starter med at læse andres projekter eller specialer for at se, hvordan metode egentlig skal bruges.

3. Der er hjælp at hente. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal anvende metode i dit projekt og skrive et metodeafsnit, så spørg din vejleder, andre studerende på din uddannelse eller gå på biblioteket og spørg efter en god metodebog.