3 gode tips til bedre studievaner

Planlægningsværktøjer

Lav en plan for dine studievaner

Vil du gerne have bedre studievaner? Vil du gerne gøre noget seriøst ved studierne og få bedre karakterer? Eller er du altid bare én opgave og én forelæsning bagud – og ret træt af den dårlige samvittighed?

Beslut dig for, at nu er det nu

Alle de gode intentioner bliver dog ikke af sig selv til bedre studievaner. At tage beslutningen og sige ”Nu gør jeg det!” – det er det, der skal til. Den beslutning kan du også tage på alle tider af studieåret. Med et nyt semester lige om hjørnet er dette dog et godt tidspunkt til at få lavet nogle holdbare aftaler med dig selv.

Gør det konkret

Allerførst skal du definere, hvordan du selv synes, du bliver en bedre studerende. Det kan ikke nytte, at du overtager andres ambitioner og stiler efter at være som dem, der altid har tjek på det hele. Beslut dig for, hvad der skal til, før du kan føle dig tilfreds. Det kan f.eks. være:

  • I dette semester vil jeg komme til alle forelæsninger
  • Jeg vil forberede mig til alle timer
  • Jeg vil aflevere alle opgaver til tiden
  • Jeg vil finde en projektmakker, som jeg arbejder godt sammen med
  • Jeg vil møde til tiden – altid
  • Jeg behøver ikke at få gode karakterer, men jeg vil bestå alle fag

Det kan også være, at du skal se på det, der ligger udenfor dit studie. Måske trænger du til at spise sundere for på den måde at få noget mere energi. Måske skal det være en aftale om ikke at blive hængende til den lyse morgen i hver eneste fredagsbar og på den måde at få ødelagt resten af weekenden.

Skriv dine studieplaner ned – og lav nye vaner

Nu kommer det rigtig smarte: Skriv aftalerne med dig selv ind i din kalender, ligesom hvis du havde lavet dem med alle andre. Sæt alarmen til på din telefon, og læg den langt væk fra sengen. Du kan også lige bruge to minutter hver dag på at skrive ned, hvordan det er gået.

Det tager ifølge livsstilseksperten Chris MacDonald i gennemsnit 66 dage at indlære en ny vane. Derfor skal du ikke give helt op, hvis det ikke lykkes dig at overholde alle aftaler med det samme. Hvis det smutter for dig, så kom op på hesten igen og kom videre.

Skal du skrive projekt?

Skal du i gang med at skrive projekt, så finder du mange flere gode tips til at komme igennem projektperioden i bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! Her finder du også masser af forklaringer og tjeklister til de enkelte afsnit.

Bachelorprojektet - sådan gør du