Kom godt i gang med at søge legater
Skal du i gang med at søge legater? Vil du gerne skrue lidt ned for studiejobbet uden at skulle leve af pasta med ketchup? Eller har du brugt al din SU uden at være færdig med studierne? Er du klar til at læse i udlandet, men mangler du pengene til det?
Der findes legater til mange formål, også hvis du er blevet forælder under studiet eller har brug for hjælp til at få skiftet din gamle computer ud. Der kan være mange penge at hente – men for at komme i betragtning til legaterne, kræver det selvfølgelig, at du ansøger.
Sådan kommer du godt i gang med at søge legater
Heldigvis er det ikke svært at søge legater. Det tager dog lidt tid at finde de legater, du kan komme i betragtning til, og det er en god ide at finde så mange så muligt på én gang og så søge dem løbende henover året. Derfor er januar altid en god måned at starte med at søge legater i!
Print f.eks. alle de legater ud, du kan finde og sæt dem ind i en mappe, sorteret efter måned. Når en ny måned starter, tager du mappen frem og søger alle de legater, du kan komme i betragtning til.
Her kan du søge efter legater
Der findes flere databaser på internettet, hvor du kan finde information om specifikke legater samt gode råd om, hvordan du søger, f.eks.:
- Legatnet.dk, www.legatnet.dk – LegatNet.dk er legatudbydernes eget fælles legatsøgningssystem. Databasen, som legatudbyderne selv bidrager til, indeholder en liste over en lang række legater, herunder også legater for studerende.
- Kommunernes uddannelseslegater, f.eks. fra Københavns Kommune, www.kk.dk/artikel/uddannelseslegater-0
– På de fleste kommuners hjemmesider kan du finde information om de legater, som tildeles bl.a. studerende i området. Undersøg hvad din hjemkommune har af tilskudsmuligheder til studerende. - Studerende online, www.studerendeonline.dk/legater – Legatsiden er en del af Studerende Onlines mange tilbud om information til studerende. I den meget omfangsrige database kan du gratis søge efter danske legater til bl.a. uddannelse, forskning og projekter.
Hvad skriver man i en legatansøgning?
Når du ved, hvilke legater, du skal søge, skal du have lavet en god ansøgning. Nogle legater kan søges online og har ansøgningsskemaer, som du skal udfylde, mens andre kræver en motiveret ansøgning. Her skal du på ca. 1 – 1,5 A4-side fortælle om formålet med din ansøgning, lidt om dig selv og hvorfor du søger, hvad legatet skal hjælpe dig med at opnå samt argumenter for hvorfor fonden skal hjælpe netop dig. Du kan med fordel bruge en formiddag på at skrive en god standardansøgning, som du så tilpasser det enkelte legat.
Læs bogen om at skrive bachelorprojekt!
I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.