Sådan holder du styr på dine penge

Budget

Få et overblik over dine penge

En af de ting, der kan give mange studerende hovedbrud, er økonomien. Her får du værktøjerne til at lægge et budget og få et overblik over din økonomi. Hvad koster dine forsikringer om måneden? Og om året? Hvad har du råd til at betale i telefonabonnement? Og hvor stort er dit rådighedsbeløb til alt det løse?

Hvordan lægger man et budget?

Hvis du ikke har lagt et budget før, så starter det med, at du får din bank til at oprette tre konti for dig: en lønkonto, en budgetkonto og en opsparingskonto. På den måde kan du styre din økonomi og lave en opsparing til uforudsete udgifter, julegaver eller ferier. Når alle faste udgifter kører via budgetkontoen og med et budget for dine udgifter, kan du gennemskue din økonomi og undgå ubehagelige overraskelser.

Det er smartest først at lave et budget for et helt år, da du måske har større lønindtægter i sommerferien, ligesom nogle regninger kun kommer én gang om året. Bagefter kan du dele med 12 og fordele udgifterne ud på de enkelte måneder. Det vigtigste er lige nu, at du kan se, om der er en fornuftig balance mellem indtægter og udgifter. Skal du give flere penge ud, end du har? Eller skal du finde et studiejob eller søge nogle legater?

Lav et budgetskema

For at finde ud af, hvor meget du skal lægge i faste udgifter, skal du bruge et budgetskema, og det kan du finde på RÅD TIL PENGE. Sandsynligvis har din netbank også et, du kan bruge ganske gratis, og som selv regner posterne sammen. Ellers kan du benytte www.spiir.dk, der er et genialt redskab til at overskue privatøkonomien. Tallene i budgettet skal være nettoindtægter og -udgifter, altså det reelle beløb, du får ind på kontoen eller skal af med.

Sådan finder du dit rådighedsbeløb

Når du har fundet ud af, hvor mange penge du får ind på et år, og hvor mange du skal give ud igen, så kan du finde dit rådighedsbeløb, altså hvad du kan bruge på mad, tøj, studiebøger, fornøjelser etc. Det gør du sådan her:

Årlige indtægter minus årlige udgifter = Årligt rådighedsbeløb

Månedligt rådighedsbeløb = Årligt rådighedsbeløb divideret med 12