Køb dig (ikke) til et 12-tal!

skriveblokering

Derfor er det dumt at købe et projekt…

Køb ikke dit projekt – heller ikke selv om du er desperat! Har du svært ved at komme i gang med dit projekt, eller kan du allerede nu se, at du aldrig kommer til at skrive den store, uoverskuelige bunke ord, er der også tjenester på nettet, der direkte tilbyder at skrive dit projekt for dig. Søger du for eksempel på [speciale] på Den Blå Avis, er der flere, der tilbyder at skrive dette for dig.

Dette ved din vejleder også godt – og det kan blive et køb, der kan koste dig dyrt. Bliver du taget i at snyde, kan du være heldig at slippe med en advarsel. I værste fald bliver du helt bortvist fra din uddannelse.

At købe andres projekter er som at have sex uden kondom

Inden du trykker “køb” og får andre til at skrive dit projekt for dig, så overvej lige hvor meget tillid du egentlig viser et andet menneske. I stedet for at knokle igennem med projektet, så lægger du din skæbne i andres hænder – men hvem er det egentlig, der skal skrive dit projekt?

  • Ved du overhovedet, hvem der skal føre pennen? Ved du, hvad de kan; om de kan stave, kender de rigtige fagtermer og kan sætte et projekt op?
  • Hvordan kan du være sikker på, at du ikke bare bliver snydt?
  • Og hvordan ved du, at det ikke bare er din underviser, der sidder i den anden ende og holder øje med, hvem der køber projekter på nettet?

Du kan risikere at stå på afleveringsdagen uden andet end et virkelig dårligt projekt – hullet, med stavefejl og i et sprog, hvor det er helt tydeligt, at det ikke er dig, der har skrevet det. At få andre til at skrive dit projekt, ér som at have sex uden kondom med en vildt fremmed: Du ved ikke, hvad du får.

Det kan koste dyrt at snyde

Selv hvis du ikke vil betale for et projekt, er det stadig nemt at snyde. Når du googler dit emne, får du sikkert også en hel del resultater, der peger på projekter, som andre har skrevet. Her er det fristende lige at låne en god vending her og copy/paste et afsnit der, men som du kan læse i Hvor meget må du copy/paste fra andres projekter?, så kan du hurtigt blive beskyldt for plagiat, hvis du låner alt for meget uden at angive din kilde.

De fleste uddannelser har i dag en plagiatscanner, der kan afsløre, om hele eller dele af projektet er skrevet af. Plagiatscanneren sammenligner dit projekt med andre afleverede projekter på din uddannelse og med tilgængelige tekster på internettet. Hvis du selv eller den, der har skrevet dit projekt for dig, har “lånt” fra andre gode opgaver, så opdager plagiatscanneren det. Den opmærksomme underviser vil også hurtigt opdage det, hvis projektet er på et højere niveau end det, du normalt ligger på, eller er skrevet i et andet sprog.

Hvad er konsekvensen af snyd til eksamen?

Konsekvenserne ved at snyde er alvorlige: i bedste fald skal du skrive dit projekt om, og i værste fald kan du blive bortvist fra uddannelsen. Er du så heldig, at du ikke bliver opdaget, så vil du stadig stå med et andet problem: at du ikke fik lært det, du skulle have lært ved at skrive projektet.
asser af hjælp at hente!

Er du i en situation, hvor du overvejer at købe andre til at skrive dit projekt, fordi det simpelthen er for uoverskueligt for dig at få det skrevet, så skal du vide, at der er mange muligheder for at få hjælp. I stedet for gøre et dårligt køb og  snyde og aflevere et projekt, du ikke selv har skrevet, så kommer der her en række gode råd.

Hvad kan du gøre i stedet for?

  1. Tal med din vejleder. Læg alle kort på bordet og forklar, hvor svært du synes det er, og at du ikke kan se, hvordan du overhovedet kommer i gang. Kan din vejleder ikke hjælpe, så tal med din studievejleder. Måske er der andre grunde til, at det hele virker uoverskueligt: eksamensangst, personlige problemer etc. Dem skal du have løst, og det kan studievejlederen hjælpe med.
  2. Gør dit bedste. En af de store barrierer for at komme i gang med og skrive et godt projekt, er ofte, at du forventer for meget af dig selv. Fremfor bare at komme i gang med arbejdet, så har du allerede besluttet dig for, at du skal have 12-tallet hevet hjem, og at projektet skal være “Det Bedste Projekt, Der Nogensinde Er Skrevet”. Det er mere end tungt at komme i igennem sådan et projekt, så læg dine forventninger et andet sted: Du skal bare være færdig, og projektet skal bestå.
  3. Få hjælp. I stedet for at lave dit livs dummeste køb, er der også flere steder, hvor du kan få hjælp til at skrive projektet. Hvis din uddannelse ikke har et tilbud om f.eks. en projektcafé, hvor du kan få hjælp og vejledning, eller du ikke kender nogen, der vil hjælpe dig i gang, så er der også flere steder mentorer, der mod betaling kan hjælpe dig med at få projektet skudt i gang. De må ikke skrive projektet for dig, men kan hjælpe med metode og analyse og med at få struktur i projektet.

Læs en bog om at skrive projekt

Hvad vil du vide? har flere bøger om projektskrivning, både til gymnasieelever og til studerende:

Udover det så finder du også her en omfattende litteraturliste med andre gode bøger om projektskrivning: Den gode litteraturliste. Litteraturlisterne er inddelt efter emne, f.eks. problemformulering og metode, og du finder også en litteraturliste særligt til gymnasielever.

Bachelorprojektet - sådan gør du