Hvilke legater skal du søge?

Hvilke legater skal du søge

Søg de rigtige legater

Søg alle de relevante legater, du overhovedet orker! Jo flere legater du søger, jo flere legatmidler kan du være heldig at komme i betragtning til. Det er ikke sikkert, at du får et “ja” fra alle de fonde, du søger, så søg gerne flere legater, end du umiddelbart har brug for.

Når det så er sagt, så skal du søge de rigtige legater. Det nytter ikke at søge fonde, hvor du ikke opfylder fundatsen, altså de krav og betingelser, du skal imødekomme for at komme i betragtning til et legat. Er du en kvinde fra Viborg, der læser Dansk på universitetet, så er det spild af tid at søge legater, der er øremærket til mandlige håndværkerlærlinge fra Kerteminde. Nogle legater er også slægtslegater, hvor du skal kunne dokumentere dit tilhørsforhold. Dem skal du kun søge, hvis du har de rigtige papirer.

Søg de legater, der passer til din profil

Jo færre ansøgere, der er til et legat, jo større chance er der for, at du bliver tildelt et legat. Har du:

  • en tilknytning til én eller flere byer og landsdele
  • mulighed for at søge et legat på din uddannelse
  • et særligt forhold, der kan give dig en fordel fremfor de andre ansøgere

– så er det de legater, hvor du virkelig skal gøre dig umage med at få sendt en god ansøgning af sted.

Selvfølgelig skal du også søge alle de generelle legater, hvor der er meget få krav i fundatsen. Her vil du dog være i skarp konkurrence med de mange andre egnede kandidater, der også søger. Find de legater, der passer til din profil, og søg kun dem, hvor du eller dit projekt opfylder kravene. Er du er i tvivl om, om du eller dit projekt kan komme i betragtning, så kontakt legatadministratoren og bed om en uddybning.

Send din ansøgning til de rigtige legater

Det virker uprofessionelt at sende en legatansøgning til en fond, hvor du egentlig godt ved, at du ikke har en chance. Har du kun navn og adresse på fonden, så find ud af noget mere om den, og om den passer til din profil – ellers drop den og find et andet legat, du kan søge. Det er ærgerligt at bruge tid på at skrive en ansøgning, som bare ryger direkte i papirkurven, fordi den ikke opfyldte betingelserne. Du sparer dig selv for en masse besvær ved at læse fundatsen igennem og sikre dig:

  • at du opfylder formålsbeskrivelsen
  • at du har tjek på ansøgningsfrist og kontaktoplysninger
  • hvilke bilag du skal sende med
  • om der er et ansøgningsskema, du skal bruge
  • hvor mange eksemplarer du skal sende i

Læs bogen om at skrive bachelorprojekt!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du