En ordentlig nattesøvn er vigtig for både vores fysiske og psykiske velvære. Og søvnkvaliteten er muligvis ligeså vigtig som at få så mange timer i drømmeland som muligt. Faktisk er det ret individuelt, hvor meget søvn vi hver især har brug for. Så længe hjernen og kroppen får lov at ”slå fra” i en længere periode hvert døgn, føler vi os som oftest udhvilede, når vi vågner igen.
For at gøre det lettere for dig selv at sove godt, er der flere ting, du kan gøre.
Et passende leje
Først og fremmest skal du sørge for at ligge behageligt, når du skal sove. Nogle er så heldige, at de nærmest kan falde i søvn på hvilket som helst underlag, så længe det er horisontalt. Andre har større krav, for eksempel hvad angår underlagets blødhed, længde og afstand fra gulvet.
Er du for eksempel over 190 cm i højden, kan en gængs 200 cm lang boksmadras virke for kort. Der skal ikke meget til, før du enten har fødderne eller hovedet stikkende ud over kanten. Heldigvis kan du glæde dig over, at der findes madrasser med ekstra længde; såsom gode 180×210 cm kontinentalsenge. Husk, at disse kræver lagen med ekstra længde.
Blød, medium, hård?
Ligegyldigt hvilken længde din madras har, skal du også tænke på dens hårdhed. Medium foretrækkes af mange, men måske ligger du mere afslappet på et hårdere eller bløde leje? Inden du køber en ny madras, skal du derfor sørge for at sikre dig, at fastheden er korrekt.
Selve madrassens hårdhed kan du desuden justere lidt på via din topmadras. Hvis madrassen bare er helt perfekt, kan du måske i nogle tilfælde nøjes med at lægge en tynd rullemadras på den. Rullemadrassen kan vaskes og er en god hygiejnisk foranstaltning, der beskytter materialet nedenunder mod for eksempel sved.
Ønsker du derimod mere komfort, kan du vælge blandt mange typer topmadrasser. Nogle er således af memory foam, hvilket er specielt godt, hvis du foretrækker en madras, som du synker lidt ned i. Andre topmadrasser kan hjælpe med temperaturregulering i løbet af natten, så du ikke får det for varmt.
Hvil hovedet
Hovedpuden bør du også give høj prioritet. Ligger du med en hovedpude, der ikke passer til dig, kan du have meget svært ved at finde hvile og ende med ondt i nakken og hovedpine. Hvis du aldrig har haft problemer i den retning, er din nuværende pude sikkert fin. Kan du derimod nikke genkendende til at vågne op med stiv nakke og ondt i hovedet, bør du gå på jagt efter en ny type hovedpude.
Der findes et bredt udvalg af faconsyede puder, der kan give ekstra støtte i nakken. Andre puder består af flere ”zoner”, så du både kan sove behageligt på siden, ryggen og maven. Foretag lidt research og kender du en fysioterapeut, kan du eventuelt spørge vedkommende til råds.
Ikke for varmt, ikke for koldt
Nu du er i gang, må du ikke glemme dynen. Denne skal have en længde, der passer til dig. Det betyder for eksempel, at hvis du er høj, bør du vælge 210 cm eller længere. Er du derimod lidt mindre af statur, kan du holde dig til den traditionelle 200 cm lange dyne. Bliver dynen for lang, kan du risikere, at den hænger ud over madrassen og tynger dine fødder ned på en ubehagelig måde.
Udover længden skal du også tænke på tykkelsen. Nogle mennesker elsker tykke, tunge dyner, der smyger sig om dem og nærmest nagler dem til madrassen. Dette finder andre derimod ubehageligt, hvorfor de helst skal have et lettere overlag. Det er altså en smagssag.
Det, der spiller den største rolle for din søvn, er nok i sidst ende, om dynen kan sikre en behagelig temperatur, så du kan sove uforstyrret. Du skulle jo nødigt vågne midt om natten, fordi du enten fryser eller har det for varmt. Det kan i den forbindelse være en smart idé at have både en sommer- og en vinterdyne. Og husk, at en dyne i mange tilfælde gerne skal vaskes nogle gange om året.
Sov godt
Ovenstående giver inspiration til, hvordan du kan skabe gode fysiske rammer for din søvn. Hvordan du ellers forbereder dig – og drosler ned med en behagelig aftenrutine – er naturligvis helt op til dig.