Undervisning i Fake News for udskoling og gymnasium

Mangler du inspiration til undervisningen i Fake News i folkeskolen, så finder du her undervisningsmateriale til udskolingen – som også kan bruges i gymnasiet.

Nyhedsartiklerne i eksemplet herunder kan skiftes ud efter behov, for det vigtigste er at give eleverne en bevidsthed om, at når de bevæger sig rundt på internettet, er det altid en god ide at tænke: Kan jeg nu også tro på det?

Skal du undervise folkeskoleelever på mellemtrinnet i Fake News, kan du få inspiration til undervisningen på denne side: Undervisning i Fake News – Mellemtrin (4.-7. klasse), mens du finder et undervisningsforløb til de ældre gymnasieelever her: Er mælk usundt – eller er det Fake News?

NB! Bemærk, at undervisningsmaterialet er copyrightet, og du må derfor gerne gemme en privat kopi på din computer – men du må ikke sende det eller eftergøre det uden tilladelse. Til gengæld må du meget gerne dele linket her, hvor materialet ligger til fri og gratis afbenyttelse.

Aviser og netaviser

Før internettet fandtes aviser kun i papirform, men i dag kan du læse nyhedsartiklerne fra både små og store aviser på nettet. Nogle aviser kræver, at du betaler for at få adgang til at læse en del af artiklerne (f.eks. Politiken), andre aviser tjener deres penge på annoncer (f.eks. Dagens.dk) – og andre igen lever af donationer fra læserne (f.eks. POV).

Netaviserne kan være mere eller mindre objektive, de kan være “farvede” i deres politiske syn, og nogle gange kan de bringe clickbait-artikler eller direkte falske nyheder – kun for at tjene penge. Når du læser nyheder på nettet, er det derfor vigtigt, at du tager stilling til det, du læser og spørger dig selv: Er det en faktuel og gennemresearchet nyhed eller bare et udtryk for en subjektiv holdning, jeg læser her?

Forslag til undervisning: Kan du stole på det, du læser i avisen?

Start med at læse denne artikel fra TjekDet.dk, som handler om, hvordan du tjekker nyhedsartikler: Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet

Læs derefter denne artikel fra Den Korte Avis: Danmark hærges mere og mere af voldskriminalitet – men ingen taler om indvandring i den forbindelse

Gennemgå artiklen i klassen ud fra guiden fra TjekDet.dk – hvad kan du konkludere, når du har været igennem alle 10 punkter på faktatjek-listen?

Læs til sidst pressemeddelelsen om samme emne fra Ritzaus Bureau her: Ungdomskriminaliteten falder på tværs af herkomstgrupper

Diskutér i klassen:

  • Hvordan passer de to overskrifter med hinanden?
  • Hvad forestiller billedet i artiklen fra Den Korte Avis – og hvordan passer billedet med oplysningerne fra Ritzaus Bureau?

Vil du vide mere?

Den der råber lyver – Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder

DR Tema: Mediernes Virkelighed

Klik ik’

Lær eleverne at søge efter viden, de kan stole på!

Når eleverne har lært, hvordan de kritisk tager stilling til de informationer, de får – så skal de selvfølgelig også vide, hvor de egentlig kan gå hen og finde viden, de kan stole på! Undervisningen i informationssøgning kan tage udgangspunkt i bibliotekernes kvalitetsvurderede samlinger, men udover det så findes der mange andre gode hjemmesider og databaser, som eleverne skal lære at kende. Du finder nogle gode forslag her: www.hvadvilduvide.dk/soeg_viden/her-skal-du-soege

Læs mere om at undervise i informationssøgning og kildekritik

Vil du gerne i gang med undervisningen i informationssøgning og kildekritik, og har du brug for inspiration til at komme i gang?

I bogen Undervisning i informationssøgning og kildekritik kan du læse mere om, hvordan du underviser i informationssøgning og kildekritik. I bogen får du både forslag til, hvad du skal undervise i, og alle emner indeholder læreroplag med talepapir, så du får alle forklaringer med.

Bogen henvender sig til elever på de gymnasiale uddannelser, men kan også benyttes i undervisningen i informationssøgning og kildekritik både i folkeskolen og på de videregående uddannelser.

Gå til forsiden på temaet om Fake News – klik her!