Fake News på Facebook
Skal du undervise elever i folkeskolen og gymnasiet i at spotte Fake News på de sociale medier, så finder du undervisningsmateriale her. Testen, hvor du skal spotte Fake News på Facebook, er udviklet af DR Nyheder, og du får også tips til, hvordan du kan gennemskue de falske nyheder – og hvor du kan tjekke, om du kan tro på det, du læser.
Også seniorer, der lige er kommet på Facebook, vil have glæde af at lære at sortere skidt fra kanel, og undervisningsmaterialet kan derfor ligeledes benyttes til kurser på biblioteket eller i IT-caféer.
NB! Bemærk, at undervisningsmaterialet her på siden er copyrightet, og du må derfor gerne gemme en privat kopi på din computer – men du må ikke sende det eller eftergøre det uden tilladelse. Til gengæld må du meget gerne dele linket her, hvor materialet ligger til fri og gratis afbenyttelse.
Tag stilling til det, du læser!
Fake News spredes især igennem de sociale medier, og en undersøgelse fra Twitter har vist, at de falske nyheder bliver spredt op til 100.000 gange hurtigere på sociale medier end de sande. Dette undervisningsmateriale har dog ikke Twitter, men Facebook som emne, for selv om de yngre elever benytter mange andre sociale medier, så kender de fleste, både unge og ældre, Facebook.
Det kan være svært at spotte de falske nyheder, og der er brug for træning i at vurdere, hvornår noget er sandt eller falsk. Og lige så vigtigt: At få baggrundstjekket af det, vi læser, ind på rygraden. Vi bliver hele tiden præsenteret for nye, gode historier, og selv om de kan være fristende bare at lade sig rive med at nyhedsstrømmen, så er der brug for, at vi tager stilling til det, vi læser, hvis vi skal bekæmpe Fake News.
Forslag til undervisning: Kan du spotte Fake News?
DR Nyheder lavede i 2016 en test med en gymnasieklasse, hvor eleverne blev præsenteret for 20 udenlandske og danske nyheder fra Facebook og bedt om at vurdere, om nyheden var sand eller falsk. Ingen af eleverne, og heller ikke læreren, fik 20 rigtige svar – men måske kan du gøre det bedre?
Kan du se, hvilke af disse 20 Facebook-nyheder, der er falske?
Klik på linket, rul ned og tag testen her: www.dr.dk/nyheder/indland/test-kan-du-spotte-falske-nyheder-paa-facebook
Hvor mange fejl fik du?
Kildekritik på de sociale medier
Inden du klikker, deler eller kommenterer på et opslag, så brug din sunde fornuft:
- Kan du nu også tro på det? Er det for godt – eller vildt – til at være sandt?
- Hvor gammel er nyheden? Er du i gang med at dele en artikel fra 2011?
- Hvem er forfatteren til opslaget? Er det en, du stoler på?
- Er der nogen, der får noget ud af, at du klikker på opslaget? Er der mange reklamer på siden, er det phishing eller nogen, der vil have dig til at ændre min holdning til et emne?
- Skal du afgive personlige oplysninger, for eksempel adgangskode eller oplysninger fra dit betalingskort?
- Opslag med et “Del ikke – kopiér og indsæt på din egen væg” er ofte Fake News eller spam
- Brug lige to sekunder på at google enkelte ord fra opslaget, hvis du er i tvivl, eller gå ind på en af de sider, der er nævnt herunder, hvor du kan tjekke, om der er tale om Fake News
- Få opfølgningen med. I dag får vi hele tiden serveret nyheder i en rivende strøm, og det er ikke altid, at vi får hele historien med, når der kommer et dementi eller en dybdegående opfølgning på historien
Vi har alle sammen et ansvar for, at Fake News ikke spredes. Tænk over, hvad du deler!
Her kan du tjekke Fake News
- Tjekdet.dk: www.mm.dk/tjekdet
- Detektor: www.facebook.com/detektorDR
- Hoax-Slayer: www.hoax-slayer.net
- ThatsNonsense.com: www.thatsnonsense.com
- … og selvfølgelig på dit lokale bibliotek!
Vil du vide mere?
Advarsel: Klik ikke på dette Facebook-opslag
Facebook kender dig bedre end din kæreste efter 300 likes
OVERBLIK: Forstå sagen om Facebooks løsslupne data
Lær eleverne at søge efter viden, de kan stole på!
Når eleverne har lært, hvordan de kritisk tager stilling til de informationer, de får – så skal de selvfølgelig også vide, hvor de egentlig kan gå hen og finde viden, de kan stole på! Undervisningen i informationssøgning kan tage udgangspunkt i bibliotekernes kvalitetsvurderede samlinger, men udover det så findes der mange andre gode hjemmesider og databaser, som eleverne skal lære at kende. Du finder nogle gode forslag her: www.hvadvilduvide.dk/soeg_viden/her-skal-du-soege
Læs mere om at undervise i informationssøgning og kildekritik
Vil du gerne i gang med undervisningen i informationssøgning og kildekritik, og har du brug for inspiration til at komme i gang?
I bogen Undervisning i informationssøgning og kildekritik kan du læse mere om, hvordan du underviser i informationssøgning og kildekritik. I bogen får du både forslag til, hvad du skal undervise i, og alle emner indeholder læreroplag med talepapir, så du får alle forklaringer med.
Bogen henvender sig til elever på de gymnasiale uddannelser, men kan også benyttes i undervisningen i informationssøgning og kildekritik både i folkeskolen og på de videregående uddannelser.