Dansk

DanskSkal du finde et digt, der passer til en bestemt periode, analysere en roman – eller vil du bare gerne finde inspiration til at læse en god bog – måske gennem SMS’er fra SMSPress? Her finder du et udvalg af det hele. Søger du udenlandske forfattere, kan du finde dem under Sprogfag.

Analysesiden.dk (gratis)

Analysesiden.dk indeholder guides til de forskellige analysemodeller, der bruges i danskfaget; både filmanalyse, reklameanalyse og analyse af eventyr.

Arkiv for Dansk Litteratur (gratis)

Arkiv for Dansk Litteratur rummer et digitalt bibliotek og webarkiv, der omfatter danske litterære forfatterskaber fra før 2. verdenskrig. Du kan bruge det til at finde viden om forfattere og deres udgivelser samt originale kildetekster – lige til at printe ud.

Epoke (gratis)

Epoke kan du finde et udvalg af 1800-tallets forfatterskaber og analyser af romaner, sat ind i den periode de blev skrevet i. Siden opdateres ikke længere, men den viden, der allerede er på siden, er meget brugbar, hvis du skal analysere litteraturhistorie.

eReolen (bibliotekslogin)

www.ereolen.dk kan du læse e-bøger og lytte til netlydbøger. Hvis du ønsker at gemme dem på din tablet eller smartphone, kan du hente en App i AppStore eller GooglePlay. Når du er logget ind, kan eReolen huske, hvor langt du er nået, og du kan lave bogmærker og ændre tekststørrelsen.

Du skal bo i den kommune, hvor du vil låne e-bogen på biblioteket.

Forfatterweb (bibliotekslogin / UNI-login)

Forfatterweb indeholder portrætter af danske og udenlandske forfattere. Du kan læse om deres liv, se hvilke bøger de har skrevet og finde andre steder, hvor du kan læse mere. Siden indeholder også en genre- og periodeoversigt.

Kalliope (gratis)

Kalliope indeholder ældre dansk lyrik samt biografiske oplysninger om danske digtere. Her kan du finde digte i deres fulde længde, information om forfattere og finde værker, der er skrevet i en bestemt periode.

Nordisk Kvindelitteraturhistorie (gratis)

Nordisk Kvindelitteaturhistorie redigeres af KVINFO og er en temaside om nordiske, kvindelige forfattere. Her kan du finde de forfatterskaber, som ellers har en tendens til at blive glemt i de andre databaser – fordi de ikke er mænd. Nordisk Kvindelitteraturhistorie rummer over 200 artikler om 800 forfattere gennem 1000 år.

Litteratursiden (gratis)

Litteratursiden er bibliotekernes side om litteratur. Her kan du bl.a. finde danske og udenlandske forfatterportrætter og analyser af populære bøger, læse om litterære -ismer eller få inspiration til gode læseoplevelser. I de enkelte analyser finder du både en reel analyse af bogen samt en omfattende liste til andre steder, hvor du kan læse mere


Litteratursiden har sin egen faste redaktion, som består af bibliotekarer og andre med en relevant faglig uddannelse, men brugerne kan også deltage med lister og kommentarer. Hvis du vælger at bruge indhold fra siden, skal du tjekke, hvem der har skrevet det. Er det en tilfældig dansker eller en, der ved noget om emnet?

SMS-litteratur (bibliotekslogin)

SMSpress udgiver danske noveller, digte, realtime fortællinger og interaktive historier til mobiltelefoner via SMS. Historierne er ikke udgivet på anden måde. Du modtager historierne via flere SMS’er, som regel 1-3 beskeder om dagen og ofte over en uge. Det er gratis, hvis dit bibliotek er tilmeldt ordningen, og husk at validere dit bibliotekslogin, inden du låner. Klik på dit bibliotek ved ”Biblioteksbruger”.

Læs også: Emnesøgning – Det moderne gennembrud

Gem