Skriveblokering

skriveblokering

Er du gået i stå?

Har du en skriveblokering? Er du gået i stå i dit bachelorprojekt, din opgave eller mangler du hjælp til at komme videre med din AT? Her er 3 gode tricks, der kan hjælpe dig videre:

Skriveblokering og perfektionisme

Det behøver ikke at være perfekt, når du skal have teksten ud af dit hoved og ned på papiret. Det gør ikke noget, at det kun er middelgodt, eller at du ikke ved, om det overhovedet er noget, du kommer til at bruge i den endelige version.

Sandsynligvis skal der rettes og slettes i det, du skriver, men undlad at gøre det i skrivefasen. Det er nemlig det, redigeringsfasen er til, og det er alt andet lige nemmere at redigere i noget, der er skrevet, end noget der ikke eksisterer. Lige nu skal du have hul på bylden og det gør du kun ved at sætte dig ned og skrive.

Den blanke side kan godt udløse en skriveblokering, og de allerførste par sider, der skal fyldes med tekst, kan være hårde at komme igennem. Men prøv at tænke over noget, der har fanget dig i din læsning eller dataindsamling indtil nu – og start så med at skrive om det.

Gør det overskueligt

Prøv at se om du i dag kan lave en liste over de ting, du skal nå fra nu af og frem til afleveringen. Det behøver ikke at være dem alle, men listen kan sætte dig i gang, fordi du nu pludselig får en oversigt over, hvad du skal nå. Punkterne på listen skal være én opgave af gangen, f.eks.:

  • Find litteratur om vindmøller
  • Lav interviewguide med spørgsmål til vindmølleindustrien
  • Interviewe Hanne Larsen fra Vindkraft A/S
  • Lav analyseskema for Hanne Larsens interview (til bilag)
  • Analysere Hanne Larsens udtalelser (bare som skitse til at starte med)
  • Osv.

På den måde får du en liste, hvor du ved, hvad du skal lave. Du kan tage ét punkt af gangen og løse det, for nu ved du præcis, hvad du skal tage fat på. Og sådan får du også styr på din skriveblokering!

Bed om hjælp

Din underviser eller vejleder er til for at hjælpe dig. Det er vigtigt, at du kommer ind på det rigtige spor så tidligt i processen, som muligt – det er rigtig svært at redde et stort projekt to uger før aflevering. Så spørg om hjælp til det, du synes er svært, og som forhindrer dig i at komme videre.

Hvis du har en vejleder, som er fagligt dygtig, men som ikke kan besvare dine metodiske spørgsmål eller indgå i en diskussion om, hvordan du får den røde tråd i projektet frem, så er det tilladt at hente hjælp andre steder.

Selvfølgelig skal du aflevere et stykke arbejde, som du selvstændigt har udført, men du må gerne stille dine spørgsmål til en metodevejleder eller andre, der kan guide dig i den rigtige retning.