På bibliotek.dk kan du låne bøger fra alle biblioteker – på én gang

Lån bøger på bibliotek.dk

Hvad gør du, hvis dit bibliotek ikke har de bøger, du skal bruge? Eller hvis alt er udlånt? På bibliotek.dk kan du finde litteratur til dit projekt på langt de fleste biblioteker i Danmark: Det Kongelige Bibliotek i København, Syddansk Universitetsbibliotek, alle folkebiblioteker osv. Nogle mindre biblioteker er dog ikke med i ordningen, f.eks. uddannelses- og specialbiblioteker.

For at kunne låne gennem bibliotek.dk skal du bare være indmeldt på det bibliotek, hvor du gerne vil hente materialerne.

Sådan søger du på bibliotek.dk

De vigtigste funktioner, du skal kende på bibliotek.dk, er søgefeltet foroven, hvor du kan skrive ord fra dit emne, titler eller forfatternavne, og så den venstre bjælke i søgningen, hvor du kan sætte flueben og afgrænse. Du får nu en forklaring på, hvordan du bruger begge dele:

Gå ind på www.bibliotek.dk og skriv et ord i søgefeltet, der fortæller om dit emne, f.eks. [mønsterbrydere] og klik på “Søg”. Herefter får du vist resultatet af din søgning som en række af poster:

Hvis du kun vil søge efter bøger, sætter du nu et flueben i venstre side under Materialetyper i “bog”. Du kan sætte flere flueben, f.eks. i “dansk”, hvis du kun vil læse danske bøger eller i “nonfiktion”, hvis du kun skal bruge faglitteratur.

Søg smart

Hvis du vil søge på alle de forskellige endelser af ordet mønsterbryder, kan du bruge en *. I eksemplet herunder søger du på både mønsterbryder, mønsterbrydere, mønsterbrydning osv. På den måde får du mange flere søgeresultater, og her går antallet fra 210 til 1122:

Sådan bestiller du materialet

Du kan reservere materialet til det bibliotek, hvor du er oprettet som låner. Er du ikke låner på det bibliotek, hvor du gerne vil hente bogen – så skal du oprettes som låner i bibliotekets system, inden du kan reservere materialer til afhentning på stedet.

Klik på ”Bestil”:

I det vindue, der nu popper op, kan du vælge det bibliotek, hvor du gerne vil hente materialet:

Herefter udfylder du så de relevante felter med dine låneroplysninger:

Nederst klikker du på ”Næste” og i næste skærmbillede ”Bestil”.

Når bogen er klar til afhentning, vil du få besked pr. mail eller sms. I beskeden vil der være et afhentningsnummer, som du skal medbringe ved afhentning af materialet. I biblioteket er der en afhentningsreol, og her skal du finde dit nummer. Herefter kan du låne materialet.

Bachelorprojektet - sådan gør du