Ny smart funktion: Lad JSTOR finde din litteratur

JSTOR

Er du studerende på en videregående uddannelse, kender du sikkert allerede JSTOR, men måske ikke den nye smarte funktion, der kan finde litteratur for dig. Hvis du erfaring med at søge i artikelbasen, så kan du bare springe direkte ned til Ny smart funktion: Find litteratur med JSTOR’s Text Analyzer.

Hvad er JSTOR?

Kender du ikke JSTOR, så kommer her lige en kort forklaring: JSTOR er en stor database, hvor du kan finde artikler fra over 2000 kernetidsskrifter inden for natur- og samfundsvidenskab, samt bøger og  primærkilder. Primærkilder er f.eks. taler, pamfletter, dagbøger etc. Du kan læse mere om primærkilder her.

Artiklerne ligger i fuldtekst, hvilket vil sige, at har du adgang, kan du læse hele teksten i artiklen.

Sådan får du adgang til at søge i JSTOR

Du har direkte adgang til at søge i JSTOR her: www.jstor.org. Vil du gerne læse artiklerne, kræver det dog, at du enten fysisk befinder dig på et bibliotek, der har købt adgang, eller at du kan logge ind via din uddannelse. Spørg på biblioteket på din uddannelsesinstitution, hvordan du får adgang.

Nogle artikler har du dog også gratis adgang til. I dit søgeresultat vælger du i venstre side “Read and download” eller “Read online only”.

Sådan søger du

JSTOR er lige så nem at søge i som Google – hvis du kender de gode tricks. Vil du søge efter et bestemt emne, skriver du ordet i søgefeltet og trykker enter. Som på Google kan du bruge gåeøjne til frasøgning, f.eks. “identity formation”. Nu søger du på ordene i den rækkefølge, du har skrevet dem, og ikke [identity] oppe i titlen og [formation] et sted i teksten:

Du kan også bruge en * til at søge på alle endelser af et ord, her “teenage*”:

Der er mange flere smarte søgetricks til JSTOR, som du finder i søgevejledningen.

Sådan bestiller du artikler

Har du ikke umiddelbart adgang til at læse artiklerne, kan du bestille mange af dem hjem gennem bibliotek.dk. Skriv titlen på artiklen i søgefeltet og bestil. Får du ingen resultater, så prøv at søge på titlen på hele tidsskriftet – eller spørg bibliotekaren.

Ny smart funktion: Find litteratur med JSTOR’s Text Analyzer

JSTOR er også i gang med at teste en beta-funktion, der kan finde litteratur om dit emne for dig. Fra forsiden, lige under søgefeltet, vælger du værktøjet Text Analyzer. Herefter kan du uploade en artikel, som du allerede har fundet om dit emne eller skrive tekst i søgefeltet:

Her er artiklen Adolescent Identity Formation, Psychological Well-being, and Parental Attitudes uploadet:

Du kan nu skrue op og ned for graden af vigtighed på de kerneemner, JSTOR har analyseret sig frem til, vælge flere eller færre søgeord og vælge publikationsår samt materialetype.

I søgeresultaterne får du herefter vist artikler og andre materialer, der potentielt er relevante for dit emne.

Bachelorprojektet - sådan gør du