Hvem er det, der ringer til mig?

De fleste af os har oplevet at modtage opkald fra telefonnumre, vi ikke genkender. Nogle gange er det et salgsopkald fra en virksomhed, vi har haft tidligere kontakt med, mens det andre gange kan være en ukendt person eller en svindler, der prøver at narre os til at give personlige oplysninger eller betale penge.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvem der kan ringe til os, hvordan vi kan identificere svindelopkald og undgå at falde i fælden.

Opkald, der virker uskyldige, kan være svindel

En af de mest almindelige måder, som svindlere bruger til at narre mennesker til at give personlige oplysninger eller betale penge, er ved at ringe og udgive sig for at være fra en troværdig organisation eller virksomhed.

De kan eksempelvis udgive sig for at være fra banken, skattevæsenet eller en IT-supportvirksomhed . De vil ofte bede om følsomme oplysninger, såsom dit CPR-nummer, kreditkortoplysninger eller adgangskoder til dine online konti. Det er vigtigt at være forsigtig og ikke give disse oplysninger ud over telefonen.

Sådan identificerer du svindelopkald

Der er forskellige måder at identificere svindelopkald på. Først og fremmest skal du være opmærksom på, om opkaldet virker mistænkeligt eller ikke. Hvis du modtager et opkald fra et ukendt nummer, og personen i den anden ende af linjen straks beder om dine personlige oplysninger eller finansielle oplysninger, er det sandsynligvis et svindelopkald. Andre tegn på et svindelopkald kan være en følelse af at det haster, trusler om konsekvenser eller et overdrevent attraktivt tilbud.

En anden måde at identificere svindelopkald på er ved at undersøge nummeret, for der er nogle numre, der er kendt for at blive brugt i svindelopkald, og det kan være en god idé at være opmærksom på netop dem. Du kan søge efter nummeret på Google eller på en af de mange hjemmesider, der er dedikeret til at identificere ukendte numre.

Og en god regel er: Kender du ikke nummeret, så ring ikke tilbage.

Stol ikke på alle opgørelser af søgninger, som du ser

Et andet eksempel på noget, du skal være forsigtig med at stole på, er opgørelser på nettet af, hvor mange søgninger der har været på en bestemt side. For der er mange hjemmesider, der tilbyder at hjælpe dig med at lave denne type opgørelser, den det er vigtigt at huske på, at ikke alle opgørelser er nøjagtige.

Nogle gange kan oplysningerne være forældede, og andre gange kan de være helt forkerte. Så se dig godt for, hvis du baserer beslutninger på den type data.

Hvis du tænker dig om, kan du undgå de fleste problemer

Selvom det kan virke skræmmende at modtage et opkald fra et ukendt nummer, er det vigtigt at huske på, at de fleste opkald er uskyldige. Hvis du tænker dig om, kan du undgå de fleste problemer.

Først og fremmest skal du aldrig give dine personlige eller finansielle oplysninger til nogen, du ikke kender og stoler på. Hvis du modtager et opkald fra en organisation, skal du altid dobbelttjekke, at nummeret er legitimt ved at besøge organisationens hjemmeside eller ringe til dem tilbage på et kendt nummer.