Vejledning til vejledning – sådan får du den bedste hjælp til dit projekt

Vejledning

Find en den bedste vejledning til dit projekt

Her får du vejledning til din vejledning! Hvis du vil have en bestemt vejleder, er det godt at være tidligt ude. Jo før du kender din vejleder, desto hurtigere kan du komme i gang med dit projekt. Find en god vejleder, der ved noget om området og som kan guide dig igennem selve processen med at sammenfatte en problemformulering og skrive et videnskabeligt projekt.

Nogle studerende finder et emne i forbindelse med et fag, de har haft, og kontakter underviseren direkte. Et alternativ er at kontakte den person, som skolen har udpeget som kontaktperson for projekter og derigennem få tildelt en vejleder.

Læs også: Det allerbedste trick til at komme igennem projektet – uden kaos!

Hvad er vejlederens rolle?

Vejlederens rolle er at hjælpe dig igennem processen med at skrive projekt, og når du er til vejledning, så skal vejledningen handle om, om du er på rette vej, og om du har de rigtige værktøjer til at besvare problemformuleringens spørgsmål. Vejlederen er din faglige sparringspartner og vejleder om strukturen i projektet, afgrænsning, analysemetoder, kilder osv., og du kan bruge din vejleder til at drøfte tvivl, usikkerhed og foreløbige resultater med.

Hvad er ikke vejlederens ansvar?

Projektets form, indhold og færdiggørelse er dit ansvar. Din vejleder skal ikke skrive det for dig eller give dig så meget hjælp, at du bare skal udfylde nogle rammer.

Hvis du sender det halvfærdige projekt til vejlederen, hver gang du har skrevet en side og beder om en gennemlæsning, så kan du være sikker på at få et rungende nej. Det er ikke din vejleders opgave at eksaminere dig i skivefasen, men det kan være, du kan få en af dine medstuderende til at give kritik på det, du har skrevet.

Læs også: Få succes med din vejledning

Brug din vejledning fornuftigt

Fra studiets side er der sat et bestemt antal timer af til at hjælpe hver enkelt elev og studerende, og dem skal du bruge med omtanke, så du ikke løber tør for vejledningstid, før du har afleveret. Hvis du gerne vil optimere samarbejdet med din vejleder, kan du sende udvalgte sider til vejlederen inden møderne ledsaget af de spørgsmål, du helt konkret sidder med lige nu.

Brug din vejleder, når det går godt, men brug ham især, når du er usikker, mangler inspiration eller står overfor afgørende valg. Du skal ikke lade være med at kontakte din vejleder, hvis du er ramt af skriveblokering, står midt i en personlig krise, som gør, at du ikke har fået skrevet eller bare synes, at det hele lige pludselig er for svært. Det er netop der, du skal bruge din vejleder.

Vejlederen får sin løn for at hjælpe dig

Det vigtigste til sidst: din vejleder får sin løn for at hjælpe dig. Har du været så uheldig at blive tildelt en vejleder, som du aldrig kan få fat i, som ikke besvarer dine mails, eller som ikke viser vilje til at hjælpe dig i vejledningen – så klag til den, der koordinerer vejledningen. Det er dit eget ansvar, at du ikke dumper, fordi vejledningen ikke har været god nok.

Læs mere om at skrive projekt!

I bogen Bachelorprojektet – sådan gør du! kan du læse mere om, hvordan du skriver et godt projekt. I bogen får du også tjeklister til de enkelte afsnit, så du kan se, om du har husket at få det hele med.

Bachelorprojektet - sådan gør du